Patonkia sunnuntaiaamuun

En ole leiponut patonkia muutamaan kuukauteen, joten korjasin tilanteen eilen/tänään. Teen leivät yleensä juureen tai käytän "no knead bread"- tai "vila och vika"-tekniikkaa. Ja sorry, en tiedä miten nämä virallisesti käännetään suomeksi, kun tekniikat on opittu englannin- ja ruotsinkielisistä kirjoista ja nettisivuilta. Herkkuleipää näillä jokatapauksessa tulee.
Valmiit patongit, ehkä rumia, mutta herkullisia!

Tänään siis no knead bread-tekniikalla patongit (älä vaivaa-tekniikka???) Äärettömän helppo ja vaivaton tapa saada tuoretta leipää aamuksi tai vaikkapa illaksi, jos tekee taikinan aamulla ennen töihin menoa.

Patongit
tarvikkeet:
3 maustemittaa hiivaa (tuore)
3 dl kylmää vettä
390g vehnäjauhoja (proteiinipitoisuus yli 11)
1,5 tl suolaa


eilen ilallla klo 21 aikaan tein taikinan.
Lietä hiiva veteen, lisää jauhot ja suola. Sekoita kaikki aineet kunnolla sekaisin esim. puuhaarukalla tms. Taikina jää löysähköksi.
sekoitettu taikina

Peitä taikina muovikelmulla ja jätä nousemaan yön yli huonelämpöön (8-10tuntia). Ei muuten haittaa vaikka nousee esim. 12 tuntia, mitään "pahaa" ei tapahdu!
taikina 10 tunnin jälkeen

aamulla klo 7
Laita uuni lämpenemään 275 astetta ja laita pelti uuniin kuumenemaan.
Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja venytä/muotoile se suorakaiteen muotoiseksi.

Kumottu, ei vielä muotoiltu

Taittele taikina "paketiksi". Eli ensin yläreuna keskelle, alareuna keskelle, ja kummatkin sivut yli. Käännä taitoskohta alle ja anna "paketin" nousta 40 minuuttia.
taikinapaketti, laita vähän jauhoja pinnalle ja peitä leivinliinalla ja anna nousta

lähempänä klo 8
Jaa taikina kolmeen pitkulaiseen osaan, venytä niitä pituussuunassa hiukan ja kierrä niitä. (siis kierteelle, niin kuin korkkiruuvi) Nosta kierteet patonkipellille ja tyrkkää uuniin. Paista 15-20 minuuttia.

uuniin menossa

Paistamisen alussa pitäisi rutkutella suihkepullolla vettä uuniin. Noh, mun suihkepullo ei just nyt ole saatavilla (missähän lie laatikossa) joten tämä vaihe jäi välistä. Ei haittaa lopputulosta.
Jäähdytä patongit ritilällä.
Herkkua!!

Kommentit

 1. Oi mitä ihanaa herkkua. Menee kyllä resepti testaukseen joku päivä. Onnistuu varmaan ihan tavallisellakin pellillä, ettei tarvi tuota patonkipeltiä välttämättä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tottakai onnistuu!
   Patonkipelti pitää vaan muodon paremmin... vähän sellaista omaa hifistelyä ;)
   taikinastahan voi tehdä vaikka sämpylöitä, jos haluaa. Leikkaa vaan sopivia paloja ja nostelee pellille ja tyrkkää uuniin. :)

   Poista
  2. Mä olen kylläkin miettiny patonkipellin ostamista jo pitkään. Mutta pelkään, että sille käy samalla lailla mitä muffinssipellille, eli kerta vuoteen about tulee käytettyä. Ja siis mä olen oikeasti kova leipomaan, eli siitä ei johdu käytön vähyys =D

   Poista
  3. Eipä se olekaan välttämättömyys! Turha ostaa kaapintäytettä.
   Leipominen menee kausittain, välillä patonkipeltejä käytetään joka päivä, ja välillä on kuukausien tauko. :)

   Poista
 2. Vasta paistettu-itse tehty patonki..Voiko päivä enää paremmin alkaa. Mukavaa sunnuntaita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuore leipä on ihana asia. Varsinkin aamulla!
   Kivaa sunnuntaita sinnekin!

   Poista

Lähetä kommentti