Kuvallinen leiväntekosepostus


Juureen tehty vaalea leipä
No niin, tässäpä tuleekin sitten pitkä kirjoitus. Hurjasti selitystä ja kuvia vaalean leivän teosta ilman hiivaa. Tässä on käytetty juurta, jonka teko-ohje on täällä.

Ohjeella tulee 2 isohkoa leipää.

alkutaikina, (tämän tein illalla)
100g juurta
200g vettä (haaleaa)
150g vehnäjauhoja
50g ruisjauhoja
Sekoita kaikkia aineet tilavassa kulhossa, peitä esim muovifoliolla ja jätä yöksi tekeytymään (en osaa leipurikieltä, joten sanasto ei ehkä ole ihan pro-tasoa)

Alkutaikina illalla

Alkutaikina aamulla, kohonneena

Seuraavana aamuna:
Edellispäivänä tehty alkutaikina
450g vettä
750g erikoisvehnäjauhoja
20g suolaa (hyvää sellaista!)

Laita alkutaikina, vesi ja jauhot monitoimikoneeseen/taikinakoneeseen ja anna koneen vaivata 5 minuuttia alhaisella nopeudella ja vielä 3 minuuttia hiukan nopeammalla. (Omalla Kenwoodilla ajoin nopeuksilla 1,5 ja 2,5) Lisää suola ja pyöritä vielä 2 minuuttia. taikinan tulee olla kimmoisaa ja irrota reunoilta. (Jos vaivaat käsin ajat kaksinkertaistetaan)


Öljyä muoviastia neutraalilla öljyllä (käytin auringonkukkaöljyä) ja kumoa taikina sinne.  Kansi tai muovifolio päälle estämään kuivuminen.
Vaivattu taikina laitettu öljyttyyn astiaan kohoamaan.
Kohonnut taikina
  Taikinan tulee nousta 4-6 tuntia. Tänä aikana sinun tulee taitella taikina kolme kertaa. (Suurinpiirtein ylhäältä alas, alhaalta ylös, vasemmalta oikealle, oikealta vasemmalle)

Ensimmäisen kerran tunnin päästä, seuravat kaksi kertaa puolen tunnin välein ja anna sitten levätä kunnes se on noussut kaksinkertaiseksi.

Laita uuni lämpenemään 275  asteeseen viimeisen taittelun jälkeen. Näin se ehtii kuumentua tarpeeksi. Pistä myös pelti uuniin kuumenemaan. Itse laitoin sen kun ryhdyin muotoilemaan leipiä.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja leikkaa se kahtia. ÄLÄ vaivaa/painele sitä turhaan!! Muuten ilmapkuplat karkaa...

Venytä taikinapalat n. 20x30 cm suorakaiteiksi ja käännä ensin toinen pitkä sivu keskelle, ja sitten toinen. Toisata toiselle taikinanpalalle.

Nosta palat varoen leivinpaperille ja liu'uta leivät kuumalle pellille ja laita ne uuniin. (suihkuttelin heti leipiä vähän vedellä)

Pudota lämpötila heti 250 asteeseen. Noin vartin päästä pudota lämpö 200 asteeseen ja tämän jälkeen tuuletta uunia avaamalla luukku n. 5 minuutin välein. Paistamiseen menee n.30-35 minuuttia.

Leivän sisälämpötilan tulee olla 98 astetta.


Jäähdytä leivät ritilällä. Jos jätät ne pellille, niiden pohjaan muodostuu kosteutta.


 Kuumaa leipää ei kannata leikata, sillä leikkauspinnasta tulee ruma. Tämä leipä on parhaimmillaan seuraavana päivänä. Maut on silloin tasoittuneet.

Säilytä leipä mieluiten keittiöpyyhkeeseen käärittynä TAI paperipussissa.


Tästä tulee tosi hyviä juustovoileipiä. Ja on tosi hyvää paahdettuna. Ja toooosi hyvä bruschettan pohja.

Kommentit

 1. Hieno ohje ja ihan älyttömän hyvän-näköinen leipä.
  Tätä testailen kunhan saan tuota marja- ja säilöntäsouvia vähän rauhoittumaan. Reipasta vääntöä tiedossa, minulla kun ei ole yleiskonetta :)
  Mikä muuten on tuo mittari kuvassa, miten siis mittaat leivän sisälämpötilan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leipä on kyllä hyvää!
   Mittari on paistomittari, siinä on "piikki" joka tökätään leivän sisään, jotta näkee lämpötilan. Onkohan Sokkarilta tai Prismasta ostettu?

   Poista
  2. Ahaa, ihan uutta teknologiaa minulle :)

   Poista
 2. Kiitos, hieno ohje.

  VastaaPoista
 3. Voi että, tämähän on Annu parasta leipurikoulutusta! Kiitos! Kyllä olet taitava!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti