Näkkileipää naposteltavaksi

Koska juureen tehty taikina on vielä nousemassa, ja leivontavimma kova, niin päätin tehdä näkkäriä.
En ole ennen tehnyt, vaikka tosi usein olen sitä ajatellut tekeväni. Ohjeitahan on pilvin pimein olemassa, joten resepteistä ei ole pulaa. Otin perusohjeen jota muokkasin haluamaani suuntaan.


Näkkäriohje:
4,5 dl vettä
20 g hiivaa
720 g jauhoja (laitoin vehnä-, graham-, hiivaleipä- ja ruisjauhoja)
1 rkl hunajaa
1 tl ruokasoodaa
20g suolaa
lisäksi muutama desi jauhoja leipomiseen ja leivän päälle sormisuolaa ja haluamiasi jyviä, siemeniä jne.

Lietä hiiva veteen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja vaivaa monitoimikoneessa 8 minuuttia. 
Anna taikinan levätä n. 30 min. Pistä uuni lämpenemään 225 astetta. 


Jaa taikina 8 osaan  ja kaulitse ne niin ohueksi kuin saat. Nosta levy leivinpaperille ja leikkaa esim. pizzaleikkurilla haluamaasi muotoon(neliöt, suorakaiteet).Vaihtoehtoisesti voit leikata piparimuotilla. Tai voit kaulita oikein ohuita, isoja "reikäleipiä". 

Koristelu: kostuta vesipullolla pinta kosteaksi ja koristele suolalla ja siemenillä. 
Muista pistellä levyä haarukalla tms. (Pitäisi varmaan ostaa itselleeni sellainen näkkärikaulin)
Paista n. 6-8 minuuttia. Nämä palaa aika herkästi, kun ovat ohuita, joten tarkkana. Älä myöskään alipaista, silloin jäävät sitkeäksi.


Nämä on muuten paaljon parempia kuin nachot, sipsit tai muut suolaiset mutusteltavat! Ja uskon että hyvältä maistuu illanistujaisissa, tupareissa, keiton kanssa jnejne

Muuntelumahdollisuuksia on vaikka kuinka. Voihan taikinankin sekaan laittaa haluamiaan siemeniä, vaihdella jauhojen suhteita, käyttää nesteenä maitoa....



Kommentit

  1. Tulipa hyvän näköistä :) En ole koskaan näkkäriä tehtaillutkaan, nyt innostuin kokeilemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kannattaa testata! ajattelin kokeilla seuraavalla kerralla esim. chiliä ja suolaa, rosmariiniä ja suolaa yms siihen päälle :)

      Poista
  2. Onpas ne herkullisen näköisiä, pitänee laittaa nämäkin harkintaan. En tiedä uskallanko ensimmäistä kertaa tehdessä varioida mihinkään suuntaan. Katsotaan onnistuuko :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. helppoja on tehdä. tärkeintä on että kaulitsee todella ohueksi. Siis niin ohueksi kuin suinkaan on mahdollista! :)

      Poista

Lähetä kommentti