Viikon vinkki 32/2013

Kirja: Lean in - naiset ja menestymisen tahto. Sheryl Sandberg.
Tässäpä jälleen kirja, jonka luin lähes yhdeltä istumalta. Tai no, kaksi siinä meni, kun ei koko yötä voinut käyttää kun töihinkin piti aamulla mennä :) Kirja osui ja upposi minuun.

Sen lisäksi, että kirjailija on fiksu ja varsin eteenpäinpyrkivä, niin hänen kohdalleen on sattunut loistavia mentoreja ja paljon, paljon onnea. Mutta ehdottomasti tärkeintä on se, että hänen asenteensa on ollut oikea.

Rankkaakin rankempaa arvostelua kirja sai osassa jenkkimediaa. Minusta on kyllä hassua, että koska hän on valkoihoinen ja menestyvä, hänellä ei olisi oikeutta olla huolissaan naisten asioista.  Ei kai itse asia muutu vähemmän tärkeäksi?!? Kirja on minun mielestä hyvä. Ja painotan tässä sanaa minun. Olen monessa asiassa samaa mieltä, ja erittäin monta asiaa kolahti ja lujaa.
kuva forbes
Enkä voi kyllin painottaa sitä tosiasiaa, että Sheryl Sandbrg ei missään kohdassa kirjaa tuputa naisille "mieletöntä" uraa ainoana vaihtoehtona elää ja tehdä työtä. Erittäin useina ja selkeästi hän tuo esille oikeuden ja mahdollisuuden valintaan. Ja että kaikki vaihtoehdot on ok. Ja tuopa hän senkin asian hyvin esille, ettei kaikilla ole välttämättä sosioekonomisesti mahdollisuutta valita. Mutta kaikilla on mahdollisuus/oikeus pyrkiä parempaan.

Muutama tärkeä asia:
Ura on kipeilyteline, ei portaat. Kiipeilyeline tarjoaa luovempia reittejä. Portaiden yläpäähän pääsee vain yhtä kautta, muta kiipeilytelineen huipulle on monta eri tietä.

Me kaikki haluamme samaa: Olla sinut valintojemme kanssa ja saada hyväksyntää muilta.

Done is better than perfect (tämän voisi kehystää vaikka seinälle!)
 
Minulle jäi Sheryl Sandbergista erittäin positiivinen ja rehellinen kuva. Kirja on välillä hauska ja viihdyttävä, ja mikä tärkeintä: se pistää ajattelemaan. Huomasin, että nyökyttelin ja hymyilin myöntymisen merkiksi useamman kerran kirjaa lukiessa.
Lukekaa ihmeessä! Ja jos ette jaksa lukea, niin katsokaa edes videoklippi TedTalkista!

Toinen (ja parempi)  kirja-arvio löytyy Lukneuvojalta, ja sinne pääsee tästä

Lisäksi kirjan innoittamana on perustettu nettisivusto  www.leanin.org

Kommentit

 1. Kiitos vinkistä, tähän täytyy tutustua :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos vinkistä - ja olette muuten aika samannäköisiä, eikö?;). Yhtä nättejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai ollaanko?!? No höh, en ole huomannut. Kiitos kohteliaisuudesta :)

   Poista
 3. Tämä vaikuttaa mielenkiintoiselta, kiitos vinkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen on, ja valaisevakin!

   Poista
 4. Hei - luin kirjan muutama kuukausi sitten. Se kolahti minuunkin, enka ymmartanyt rankkaa arvostelua jota se taalla USAssa varsinkin sai osakseen. Tuntui ettei moni arvostelija ollut edes lukenut koko kirjaa. Yksi Sherylin tarkeimpia pointtejahan on etta jotain on naisten asiassa mennyt pieleen kun edelleenkaan ei johtoportaista, niin yksityiselta kuin valtionhallinnon puoleltakaan, loydy paljoa sen enempaa naisia kuin 20 vuotta sitten, ja sitten analysoi mahdollisia syita. Minun mielestani on mahtavaa etta hanen asemassaan oleva nainen uskaltaa puhua asiasta. Ja vaikka en ihan kaikkea purematta niellyt (mm. sita etta han on saatavilla 24/7), niin sain kirjasta myos vinkkeja ja tsemppausta omaan tyoelamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvästä kommentista!
   Kirjahan on vain yksi katsontakanta tärkeään asiaan. Eikä minun(kaan) mielestä se asia huonone tai tärkeys vähene sillä, että menestynyt nainen nostaa sen esille! Eikä hän missään kohdin ole pakottamassa kaikia naisia uraihmisiksi (kuten aika moni arvostelija väittää...)
   Erittäin hyvä ja kattava pohjatyö oli kirjaan tehty!
   No joo,olihan siellä muutama juttu, joka pisti kohottelemaan kulmia, mutta kokonaisuus toimi :)

   Poista

Lähetä kommentti