sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Jonkinmoinen Focaccia-ohje

Focaccia-ohjeita löytyy netistä pilvin pimein. Olen kokeillut montaa erilaista, mutta ongelma on se, että mun on tosi vaikea pysyä ohjeessa. En vaan pysty/kykene seuraamaan sitä sanatarkasti... Minulla on jonkinmoinen pakonomainen tarve säveltää, tehdä itse. No tämähän vastaavasti vaikeuttaa reseptien jakoa eteenpäin.
Olen kerran aikaisemmin blogissani jakanut Leila Lindholmin focaccia-ohjeen eteenpäin. Pellilliseen focacciaa tarvitaan (suurinpiirtein) seuraavat aineet:

25g tuorehiivaa
3 dl vettä
1/2dl oliiviöljyä
2 rkl hunajaa
1 rkl sormisuolaa
7-8 dl vehnäjauhoja

päälle: oliiviöljyä ja sormisuolaa

1)Murenna hiiva kulhoon ja sekoita sekaan vesi, öljy,hunaja ja suola.
2) Lisää jauhot ja alusta kunnolla
3) Kohota taikinaa n. puoli tuntia. Laita uuni lämpenemään 225 astetta
4) Kumoa taikina leivinpöydälle ja taputtele se 1,5cm paksuiseksi levyksi. Nosta uunipannulle leivinpaperin päälle
5) Kohota leipä kaksinkertaiseksi ja painele sormilla syviä kuoppia siihen. Valuta leivän päälle runsaasti oliiviöljyä ja ripottele sormisuolaa. Tässä vaiheessa lisää haluamasi täytteet.
6) Kypsennä uunissa n. 10-15 min
Itse käytän mieluummin vähemmän jauhoja kuin mitä ohjeessa sanotaan. Näin leivästä tulee pehmeämpää. Usein kippaan taikinan nostatuksen jälkeen suoraan öljytylle (ja suolatulle) leivinpaperille (uunipannuun) nousemaan. Silloin tulee nätimmät ilmakuplat leipään ja ei tarvitse turhaan kaulita, ja näin ollen ei tarvitse pestä leivinalustaakaan. heh..laiska oon...
Ennen uuniin laittoa kohonneeseen leipään voi maun mukaan tökkiä erilaisia täytteitä kuten oliiveja, yrttejä, juustoa, tomaatteja, keitettyä perunaa, sipulia... mistä kukakin tykkää.
Kun otan leivän uunista voitelen sen vielä (neitsyt)oliiviöljyllä. En tiedä tekeekö muut niin mutta itse olen todennut, että sillä pinnasta tulee kaunis.
 Kokeilemalla löytyy kuitenkin paras ohje itselle! Namnam!
Hyvää alkavaa viikkoa kaikille!!

1 kommentti:

  1. Kaikki reseptit ovat hyviä! Tästäkin sain tosi hyvän idean gluteenittomaan foccaciaan!

    VastaaPoista