Vähän iästä...

Patti kirjoittaa taasen fiksuja sanoja blogissaan. Aiheena oli "miten ikääntyä arvokkaasti" (käyttäisin tässä ehkä sanaa fiksusti - tai jopa "miten elää fiksusti" tms). Juttuun oli alunperin haastateltu neljää yli 40-vuotiasta naista. Valitsin blogipostauksesta muutaman omasta mielestäni tärkeän jutun, ja tulkitsin (sovelsin) niitä pikkasen omasta näkökulmasta. Ja linkit juttuihin löytyy siis täältä Not Dead Yet Style ja täältä MORE-magazine.
Älä menetä hermojasi pikkuasioiden kanssa. Elämä on lyhyt, ja siitä tulee nauttia. Ei sitä kannata tuhlata turhanpäiväisyyksiin. Oikeat mittasuhteet asioille.


Tuo esille parhaat puolesi, älä piilottele niitä. Mitäpä tuota sen enempää kommentoimaan.

Matkusta, koe, näe ja  tutki uusia asioita. Älä jää "nyhjäämään", siis sitä omaa tuttua ympyrää kiertämään. Jos et halua/ pysty matkustamaan vaikkapa ulkomaille, niin tutustu lähiympäristösi. Tai lähde pyöräretkelle. Tai käy lenkillä ihan eri paikassa kun normaalisti. Mene eri reittiä töihin, käy eri kahvilassa. Riko rutiineja, etsi uusia näkökulmia, nauti.
Luota vaistoosi. Nyt on jo elämänkokemusta, joten vaisto perustunee myös empiiriseeen kokemukseen! (Hyviä sloganeita: Kyllä siitä hyvä tulee! Elämä kantaa!)
Ole aktiivinen, älä jää sohvaan ihmettelemään elämän ohi lipumista. Kroppa on  luotu liikkumaan. Edes vähän. Etsi uusia asioita josta innostua. Itselleni oli hämmentävää huomata miten innostuin marjastuksesta ja sienestyksestä tänä syksynä.
Ole tietoinen siitä mitä syöt. Ei tarvitse muuttaa koko ruokavaliota heti, eikä muutosten tarvitse olla valtavia ja nopeita. Tee ne pikkuhiljaa. Pidä huoli hyvistä rasvoista, hyvistä proteiineista ja syö tarpeeksi kasviksia ja hedelmiä. Opettele kuuntelemaan mitä keho sanoo. Muista juoda vettä! Ja muista myös herkutella!
Älä häpeä ikääsi. Ei siinä ole mitään hävettävää, että täällä on palloiltu jo 47 ihanaa vuotta. (niin kuin minä) Toivottavasti ikävuosia olisi ainakin samanmoinen määrä edessäpäin.
 
Pukeudu niin kuin haluat, niin kuin hyvältä tuntuu. Älä lokeroi itseäsi tietyyn muottiin. Tähän ikään mennessä on jo oikeus olla sellainen kun on. Välillä on kunnon rock-rock-meiniki ja toisena päivänä niin toimistotäti kun vaan olla ja voi. Tai sitten lökäpöksylook, jos niin haluaa. Nauti monipuolisuudesta, siihen on oikeus.
kesäinen remppakämppä, minä kotoilen flanelleissani...
Muista elinikäinen oppiminen. Uudet asiat ja ajatukset pitää aivot kunnossa. Itse olen vaihtanut alaa aika usein, ja se jos joku pistää harmaat aivosolut tekemään töitä.

Ja sitten lopuksi... tämä lista ei ole vakava asia. Ei saa olla tosikko, ja ottaa tätä liian tosissaan. Mukavaa viikon jatkoa kaikille!  Mä taidan mennä sytyttelemään kynttilöitä!

Kommentit

 1. Viisaita ajatuksia ja uskokaa pois: 62-vuotiaanakin haaveillaan vielä ja suunnitellaan kaikkea kivaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On, on viisaita ajatuksia! Haaveisiin ja unelmiin on aina oikeus, oli ikä mikä hyvänsä! Mun äiti ja isä on nyt eläkkeelle jäätyään aloittaneet matkustelun ja suunnittelevat taas uusia matkoja. Taitaa olla Pariisi, Lontoo ja Berliini listoilla :) Ikää heillä on 67 ja 71! <3

   Poista
 2. Taas kiva postaus - ja silmäni osuivat tuohon viimeiseen Uudet asiat ja ajatukset pitävät aivot kunnossa - minulle todella ajankohtainen juttu - olen vaihtamassa alaa ja nyt alkaa pikkasen pelottomaan tuleva epävarmuus - mutta elämä kantaa!

  Kivaa viikonjatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Hyviä blogiaiheita ei aina tarvitse itse keksiä.
   Ei ei ei, ei tarvitse pelottaa! Usko pois, kyllä uudet hommat toimii. Pitää vaan heittäytyä! Paljon paljon onnea uusille tuulille :)

   Poista
 3. Kaikki on ihan kuin omasta elämästäni. Ja jos jotain voisin vielä lisätä, niin se olis poikieni mulle opettama motto "Ei se oo niin justiinsa" :D. Näillä pärjää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. heips, tuo on hyvä! Ei se oo niin justiinsa- hokemasta mulla on versio "Ei se oo niin nöpönuukkaa"... Mutta samaa asiaa. :)

   Poista
 4. Hei, noissa kirjoittamissasi aiheissa on todella juju, joka pitäisi huomata, mut uskon että vain hupsummat, hassuttelevat 68 v naiset uskaltavat näin tehdä. Elämä on pitkälti takapäin ja minua ainakin se toisinaa surettaa, vaikken siitä niin kovasti pauhaakaan. Kun hankin jotain uutta oikein kaupasta, etten kirpparilta, nii välillä iskee uskon puute; ehdinkö näitä enää käyttämään, kun menotkin ovat kovasti harventuneet. Kuulo on tallella siksi voin käydä musiikki tapahtumissa, mutta näöstä on vain puolet jäljellä joka rajoittaa kaiken toimintani vain yhden silmän varaan, eikä se ole ollenkaan miellyttävää. Minä tunnen itseni kömpelöksi, jäykkäsormiseksi, lonkkavaivaiseksi koiran taluttajaksi, en hahmota kuoppaa edessäni ja astun siihen holtittomasti, en hahmota korkemanpaa kohtaa kadun tai tiessä kulku reitilläni ja olen kompastua siihen. Kirjoittaminen on pelkkiä virheitä, joita joudun korjailemaan kaiken aikaa. Entinen elämä on luistanut johonkin toiseen ulottuvuuteen, pyörällä ei uskalla ajaa, autolla kylläkin, täs kaupungissa hilaisissa vauhdeissa.
  en minä odottanut tälläistä vanhuksen elämää, kivut vielä mukana.
  Muuten innostun vaatteista ja langoista ja aloin taas käydä kuorolaulamassa kahden vuoden tauon jälkeen, mut vaattee on miun oman itseni hemmottelua. Niikauan, ko jaksan ite pukea, nii
  kauan mie siitä nautin, sovittelen päälleni ja katselen peilista, koitten kankaita ja hyväilen niiden pehmeyttä.
  uan mie siit nautin....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se menee... Sitä pitää soveltaa ja sopeutua omien mahdollisuuksien mukaan. Tärkeää on se, että ainakin yrittää nähdä asioiden valoisat puolet, ja yrittää edistää omaa hyvinvointiaan, niissä rajoissa mikä on mahdollista. Ja nauttii niistä aioista mihin on mahdollisuus.
   Kivut on ikäviä, ne rajoittaa elämää vallan merkittävästi. Siinä pitääkin jo olla kunnolla tsemppimieltä että kipujen kanssa pärjää.
   Kuulaita syyspäiviä!

   Poista
 5. Hyviä ohjeita kaikki - 57-vuotiaana sitä väkisinkin miettii, että ihan kaikkea sitä, mitä elämässä haluaisi tehdä, ei ehdi kokeilemaan. Mutta taatusti yritetään;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eipä sitä enää kaikkea tässäkään iässä ehdi tekemään, mutta sitten sovelletaan.
   Hurjaa vauhtia tämä elämä laukkaa eteenpäin...ei meinaa itse pysyä perässä?

   Poista
 6. Ikä on vain numeroita.. olen sitä mieltä. Jos terveys on suht ok niin ihminen pystyy elämään täyttä elämää ja tekemään asioita mistä haaveilee, joku numero ei siihen vaikuta. :) Ihminen ei muutu, vain se ulkokuori rapistuu..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan! Ei pidä antaa sen numeron vaikuttaa elämään.
   Mun toinen mummo päätti, että on vanha kun täytti 50. Päätti että on "kiikkustuolimummo". Noh, hän eli 89 vuotiaaksi, joten aika pitkä oli "odotusaika"...
   Ei pidä antaa numeron määrittää elämää, mutta toki on otettava iän tuomat rajoitteet huomioon. :)

   Poista
 7. Viisaita sanoja, joita 33 vuotias voi huoletta noudattaa myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jees, ihan varmasti kaikenikäiset voi noudattaa järkeviä neuvoja :)
   Mukavaa viikon jatkoa!

   Poista
 8. Juuri näin! Elämä on tehty elettäväksi koko sydämellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Meillä on vain tämä yksi elämä, tämä yksi mahdollisuus. Ja se pitää osata käyttää hyvin. :)

   Poista
 9. No tulipa hyvä mieli tuosta postauksesta. Ihana piristys päivään ja ikään:) Ku sitä aina mietti, että voiko sitä nyt ja ku mään oon jo tämän ikäinen ja ei kait sitä enää kehtaa ja voi voi...

  t.Orvokki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Orvokki :)
   Kyllä voi, kyllä saa, ja kyllä pitää! Ei pidä jättää tekemättä asioita siksi vaan ettei mukamas vuosien takia voi. Höpslöps!

   Poista
 10. Kylläpä miulla oli onnea kun löysin siun blogisi :) :) Et uskokaan miten oikeaan aikaan sain luettavakseni tämän sinun päivityksesi. Kaunis kiitos siulle ja ihana blogi tarinoineen ja kuvineen :)
  T:Sari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos kilteistä sanoistasi! Tuli hyvä mieli kommentista. Kiva että mun pieni blogi ilahduttaa :)

   Poista

Lähetä kommentti