Hyvän tekeminen

2013-14 vuodenvaihteessa mietiskelin, että mitähän sitä keksisi uudelle vuodelle? Sain tehtyä jonkintyyppisen tavoitelistan, jossa oli uusia ja ihania asioita toimeenpantavaksi ja toteutettavaksi vuoden mittaan.
Listan tarkoitus oli toimia motivaattorina, niin ettei vuosi menisi vain pelkäksi harmaaksi massaksi, sellaiseksi päivittäiseksi suoriutumiseksi ilman merkittäviä muistikuvia. Pidin tärkeänä, että oikeasti muistaisin jotain kivoja asioita vuodesta, päivistä, viikoista. Iso vaarahan piilee siinä, että tunnit, kuukaudet, ja vuodet puuroutuvat harmaaksi tasaiseksi mössöksi. Että muistot ja elämä "katoaa" arkeen. (Älkää ymmärtäkö väärin! Tavallinen arki on kuitenkin hyvä ja tavoiteltava asia!)

Tarkoitushan oli myös se, että lista ei olisi suorituslista, vaan aito ja oikea motivaattori erilaisen tekemiseen ja kokemiseen. Vuodelta 2014 on vielä kolme asiaa auki, mutta luulen että ainakin yksi tai kaksi niistä saattaa toteutua.
Ehdottomasti eniten päänvaivaa (ja myös huonoa omaatuntoa) on aiheuttanut "hyvän tekeminen". En halunnut että se on rahan lahjottamista tai jonkin "jutun" ostamista. En halua liian yksinkertaista ja helppoa ratkaisua. Eihän se mitään "jälkeä" muistiin jätä. En voisi hyvällä omallatunnolla sanoa tätä kuitatuksi ostamalla Unicef-kortteja, kantamalla Roosa-nauhaa tai hoitamalla veljen lapsia. Haluaisin ihan oikeasti järjestää jotain, jolla ilahduttaa tai auttaa. Olisi hienoa, jos voisin antaa omaa (erityis)osaamista eteenpäin. Mutta miten sen teen? Soittaisinko vaan jonkin järjestön toimistolle ja ilmoitan, että tässä olisi vapaaehtoinen strategikko ja suunnittelija tekemään hyvää? Että olisin valmis antamaan esimerkiksi 10-20 tuntia käyttöön kuukaudesssa jonkin asian/suunniteleman/projektin eteenpäin viemiseen?
Sen tiedän, että ainakin isossa maailmassa on olemassa sivustoja, jotka auttavat vapaaehtoistyön tekemisessä. Esimerkiksi volunteermatch.org, catchafire.org  ja allforgood.org  Näiltä sivustoilta tekijät ja tarvitsijat voivat löytää toisensa. Suomesta löysin toimintasuomi.fi sivuston, joka oli vähän sinnepäin. Olisiko se sitä hyvän tekemistä, kun pistäisi "autetaan yhdessä" sivuston pystyyn ja organsoisi toiminnan? Näin varmaan saisi eniten osaamista hyvän puolesta liikkeelle? 
Tätä täytyy pohtia.  Olen melkoisen varma, että  tämä oman listan  "hyvän tekeminen"-kohta siirtyy (jatkaa) vuodelle 2015 ja jalostuu parmmaksi.
Suloista ja mukavaa adventtisunnuntaita kaikille!

Kommentit

 1. Kirkolla on sivut suurellasydamella.fi, joiden kautta voi ilmoittautua vapaaehtoiseksi tai pyytää apua. Siellä on hyvin monenlaisia auttamismahdollisuuksia konkreettisesta materiasta erilaisiin työsuorituksiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä vinkistä! Pitääpä käydä katsomassa. :)

   Poista
 2. Jyväskylän Naisten Pankki etsii aktiivisia ihmisiä ideoimaan tapahtumien järjestämistä, tiedottamista, yritysyhteistyötä ja talkooprojekteja:
  www.naistenpankki.fi/tapahtumat/jyvaskyla-ideointi-ilta/
  Voisikos tämä olla juurikin jotain sinun osaamisellesi sopivaa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset vinkistä! Tutustunpa linkin kautta tarkemmin :)

   Poista

Lähetä kommentti