Joulu ilman hössötystä

Minä tykkään joulusta, ja viikoista ennen sitä. Siiitä odotuksesta ja tunteesta, joka silloin on. Lupaus jostakin kivasta.
Jotkut ei tykkää siitä yhtään. Kokevat sen ahdistavana ja painostavana. Useat kertovat saaneensa yliannostuksen joulusta lapsuudessa. Siitä hössötyksestä, touhuamisesta ja hirmuisesta "näin pitää tehdä kun näin on aina ollut"-perinteisiin pakottamisesta. Toiset kokee taas perinteet mukavana ja helpottavana.
kuva lainattu Flickr, Creative Commons by Jackie Rueda
Joulu ja varsinkin sen alusaika ei saisi olla stressaavaa eikä ahdistavaa aikaa. Siiihen ladataan niin älyttömästi odotuksia, että ei kukaan pysty kaikkia niitä täyttämään. (kuka ne odotukset muuten lataa?) Siispä, tee joulusta oma. Nauti siitä mitä pidät tärkeänä. Jokainen voi omassa kodissaan tehdä omannäköisen joulun, tai olla tekemättä. Mieti mikä on tärkeää, kivaa ja mukavaa. Jos puolison/muun perheen kanssa  on eri linjoilla, niin jokainen sitten on mukana toteuttamassa omalta osaltaan. Ei voi pakottaa osaa perhettä muotoutumaan oman mielen (tai toisen mielen) mukaan. Ei ole oikeita tai vääriä vastauksia. Sehän on joulu. Eikä kompromissi ole häviö - se on elämää.

Yksinkertaistaminen auttaa paljon. Lepääminen auttaa paljon.
kuva lainattu Flickr Creative Commons, by Amy-Rose King
Meillä on muutama joulujuttu, joita yleensä noudatan. Osa on lapsuuden kodista perittyä, ja osa tämän perheen omaa. Ensimmäisenä adventtina viritellään kyntteliköt ja tähdet ikkunoihin. Näin tehtiin minunkin lapsuuden kodissa. Mutta verhoja en vaihda, enkä mattoja.
kuva lainattu Flickr, Creative Commons by Justin Russell
Siivoan sen verran kun jaksan, ehdin, viitsin. Joinakin jouluina olen siivonnut kaapitkin, toisina taas ihan perusviikkosiivous on riittänyt. Ja kynttilöitä polttelen paljon.
kuva Flickr Creative Commons by Carrie Leber
Olen halunnut luoda oman joulun omaan kotiin.  Jouluateria on syöty aina meillä täällä omassa kotona (ellei olla oltu matkoilla). Tällä taisin kyllä pahoittaa mun äidin ja isän mielen silloin alkuvuosina, mutta he tottuivat siihen alle kymmenessä vuodessa. ;) Oli niin paljon helpompaa ja rennompaa olla omassa kotona lasten ollessa pieniä. Jälkiruoka ja jouupukki on sitten ollut iltaohjelmana mun vanhempien luona.
kuva lainattu Flickr Creative Commons by Helena Söderberg, jolla blogi täällä (Craft and Creativity)
Ja paras perinne: joulupäivä on pyjamapäivä. Tämä on ihan oma juttu... tai oikeastaaan tämä on varastettu yhdestä lehdestä, jossa haastateltiin muistaakseni Mysi Lahtista (sata vuotta sitten?!?) Mun lapsuuden kodissa mentiin aina joulukirkkoon joulupäivän aamuna. Tätä perinnettä "noudatan" soveltaen... katson sen aamulla telkkarista, omalla sohvalla istuen.Itsekseni kylläkin, mutta kelpaa minulle. Kynttilänvalossa juon kahvia tai teetä, ja jumalanpalvelus omassa olkkarissa
kuva Flickr Creative Commons by Emma Burnett
Tee oman näköisesi ihana joulu. Älä hössötä, äläkä hermoile turhista. Ei ole pakko jos ei halua.

Kommentit

 1. Kuulostaa varsin hyvältä joululta!

  Mun suku asuu melko kaukana (JKL, Saarijärvi, Tampere, me asutaan Kouvolassa) eli matka sinne ei ole ohjelmassa todellakaan. Joskus lasten ollessa pieniä tosin oltiin kyllä mun vanhemmilla jouluna, mutta ei enää ikiaikoihin. Joskus ollaan ajeltu joulupäivinä ees taas ja kyllä se oli aika karmeeta lasten kanssa...

  Minusta olis ihana nähdä sukua jouluna, mutta ollaan nykyään sit tehty ennen joulua jonain viikonloppuna (paketti)reissu sinne päin - varmaan tänäkin vuonna käydään JKL ja Saarijärvi, koska haluan nähdä vanhat mummoni edes muutaman kerran vuodessa ja joulun aika on vähän niin kuin sellanen sukuloimisaika. =)

  Noin muutoin kotona mekin ollaan vaan ja möllötellään. Mä teen aina riisipuuron aamupalaksi aattona, tosin se "aamupala" on melko myöhäinen... lähinnä puolipäiväpala. Saunotaan jos saunotaan, ei oo viime vuosina saatu aikaan ees saunaa lämmittää... Syödään jouluruokaa aattona ja ehkä myös joulupäivänä, mutta sit jo riittää se sortti - ja meillä on vain sellasia ruokalajeja joita oikeesti syödään.

  No nyt meinaa mennä romaaniksi tämä kommentti... Haluan siis kuitenkin sanoa, että teidän joulu kuulostaa ihanan rennolta ja leppoisalta ja tuollaiseen oman näköiseen jouluun pitäis jokaisen pyrkiä! Toisille se oman näköinen on kaikki krumeluurit pitkän kaavan mukaan, toisille kynttilä ja riisipuuro. Ja molemmat on hyviä, jos ne on tekijälleen ja kokijalleen just ne ihanimmat jutut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pitkästä kommentista :)
   Juuri niin, asia on niin kuin sun viimeinen lause! Silloin se on onnistunut sekä järjestäjälle, että kokijalle. Ai niin, ja jouluna pitää muistaa kiittää aina kaikkia jotka ovat ponnistelleet sen onnistumisen eteen. Ettei ota mitään itsestäänselvyytenä :)
   Mukavaa joulun odotusta!

   Poista
 2. Mulle joulu on rauhoittumisen aikaa, jos en muulloin osaa rauhoittua, niin jouluna yritän ;) Meillä on kanssa joulupäivä sellainen villasukkapäivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti kaikilla on tavoitteena rauhoittuminen, tavalla tai toisella. Se tekee hyvää tässä hektisessä maailmassa. Ja villasukkapäivä on pop!

   Poista
 3. Aivan ihania kuvia. Verhoja ja mattoja en minäkään vaihda. Mutta muutoin koristellaan kuuset jo hyvissä ajoin, ulos jouluvalot, oveen koriste ja lahjoja hankitaan jo pitkin vuotta. :)

  Iloista keskiviikkoa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Flickristä lainattu.
   Me koristellaan kuusi vasta jouluaattona... pukki tuo sen edellisenä yönä sisälle :)
   Mukavaa viikon jatkoa!

   Poista
 4. En minäkään vaihda verhoja tai mattoja, mutta vaihdan olohuoneeseen sohvatyynyt sekä torkkupeitot jouluisempiin. Kynttilöitä, valoja ja muita koristeita ripottelen sinne tänne. En ole koskaan harrastanut yltiöpäistä joulusiivousta, joten esim. kaappeja en joulun vuoksi siivoile, mutta perussiivouksen hoidan vähän perusteellisemmin. Joulupäivä on meilläkin villasukka- ja kotiasupäivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa tutulta tavalta toimia jouluna. :)
   Lapsista joulupäivänä oli parasta, kun sai olla yöpuvussa koko päivän... ja jos mentiin ulos leikkimään, niin ulkoiluhaaari vedettiin yöpuvun päälle - voi sitä riemua!
   Mukavaa viikonjatkoa!

   Poista
 5. Kiva postaus ja täyttä asiaa Annu! Ennen olin tosi kova hössöttämään joulua-kodin perintöjä ;) Olen kuitenkin vuosien varrella oppinut ottamaan rauhallisemmin.Ja nykyään teen juuri sen mistä pidän/ehdin.Pakollisiin valmisteluihin kuuluu tietenkin ruokien valmistamiset ja lapsille lahjojen ostamiset.Nekin vähentyneet,kun lapset ovat kasvaneet.Nautitaan tunnelmasta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin!
   "Pakollista" on ruokajutut, mutta niihinkin on tullut variaatiota. En tee lanttulaatikkoa alusta, enkä porkkanalaatikkoa koska niitä menee niin vähän. Rosollia ei ole ollenkaan, koska kukaan ei sitä syö. Jokaisen perheenjäsenen valitsemia herkkuja on tarjolla, koska jouluna saa herkutella. Mutta rennosti. Eikä lahjojakaan "tarvitse" hössöttää.
   Niin kuin sanoit; nautitaan tunnelmasta <3

   Poista

Lähetä kommentti