tiistai 23. joulukuuta 2014

Juomat jouluksi

Koska syksyllä intouduin käsittämättömällä kiihkolla metsään marjoja keräämään, kertyi puolukkaa pakastimeen ihan kiitettävästi. Loistavaa! Jouluksi pääätin valmistaa kunnon puolukkamehua, niistä itse kerätyistä marjoista.
Ihana, kaunis punainen väri
Mehua tein vain sen verran, että se riittää pyhien ajaksi, eli muutaman litran. Helppoahan tämä oli. Pulloina käytin Lidlin appelsiinimehupulloja, koska ne on niin kauniita. (Jemmaasin niitä pitkin syksyä joulua ajatellen.) Puhdistin pullot hyvin + keitin sekä ne että korkit.
Mehuun käytin
3 lpuolukoita
2 lvettä (keitetty, jäähdytetty)
0,5 tlsitruunahappoa
10dl  sokeria

1. Soseuta sulaneet marjat blenderillä.
2. Kaada vesi marjasurvoksen päälle.
3. Sekoita joukkoon happo.
4. Seisota mehua pari vuorokautta viileässä välillä sekoittaen. (vaikkapa jääkaapissa)
5. Siivilöi mehu siivilän (ja harson) läpi. Sekoita sekaan sokeri. Pullota ja säilytä viileässä.
Korkit olisi pitänyt maalata, mutten jaksanut tällä kertaa :)
Meillä on aina mun "kotikotona" ollut kotikaljaa jouluna. Se on jonkinmoinen perinne lapsuuden jouluista. Mummolassa oli kotikaljaa myös kesällä.
Kotikalja:
5 l vettä
3 dl kaljamaltaita
2 dl sokeria
1⁄2-1 tl hiivaa
Keitä vesi ja kaada se maltaiden ja sokerin päälle. Jäähdytä haaleaksi. Murenna hiiva ja lisää se 37 asteiseen nesteeseen. Anna kaljan käydä lämpimässä, vedottomassa paikassa 12-24 tuntia. Siivilöi kalja, pullota ja pidä viileässä. Kalja on valmista nautittavaksi pullotusta seuraavana päivänä.

Eiköhän näillä saada pahin jano sammutettua! Koti on suurin piirtein joulukunnossa, ja perinteiset syömisetkin lähes valmiina. Nyt vaan  lepoa ja kynttilöiden polttelua :) Mukavaa joulunaikaa!

10 kommenttia:

  1. Hyvät olleet juomat joulupöydässä..ja mehun väri on kyllä jouluinen! Leppoisaa tapaninpäivää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä hyvää! Maku vastasi väriä täysin. Mukavaa tulevaa vuotta!

      Poista
  2. Muistan itsekin tehneeni joskus vuosia sitten tuolaista puolukkamehua. Se on NIIN hyvää.

    VastaaPoista