videobloggaaminen

Nuoret (siis mun omasta näkökulmasta lapset), ovat omaksuneet vloggaamisen eli video bloggaamisen mainiolla tavalla. He höpöttävät ja tallentavat ajatuksiaan vauhdikkaasti ja innokkaasti. Aiheita on laidasta laitaan, aivan kuten blogeissakin.

https://www.youtube.com/user/booksandquills
https://www.youtube.com/watch?v=h2mFjQNOxqQ
Tällainen keski-ikäinen introvertti ei voi kuin hämmästellä heidän innokkuutta ja pelottomuutta itsensä videoimiseen. Minulla meni pasmat totaalisesti sekaisin jo siitä, kun pari vuotta sitten jouduin videohaastatteluun. Jännitin ihan älyttömästi.
Mm. Daily Mail julkaisi viime kesänä artikkelin, jossa oli 10 suosituinta Youtube-hittiä. Käykääpä kurkkaamassa energianmäärää! Löysin tilaston jossa on 100 eniten tilattua videoblogia. Sinne vaan katsomaan!
https://www.youtube.com/user/AnnaAkana
Reippaat nuoret heittelee kärrynpyöriä, ilmeilee, lauleskelee, kommentoi ja höpöttää ilman sen kummempaa rajaa. Meikkaa, pelaa, tekee ruokaa ja samanaikaisesti puhuvat koko ajan. Ihailtavaa! Filmipätkistä näkee hyvin, miten "lyhytpinnaista" toiminta on. Tosi nopeita leikkauksia, nopeaa puhetta, nopeita tilanteita, liikkeitä ja hassuttelua. Huikean taitavia videobloggaajia löytyy varsinkin maamme rajojen ulkopuolelta. Ei näytä ihan suomalaiselta touhulta... Jäyhyys, jäykkyys ja vakavuus loistavat poissaolollaan!
https://www.youtube.com/user/Nanalew
Etsin netin syövereistä aikuisia vloggaajia, joilla olisi edes jonkin verran seuraajia. Eipä  löytynyt! Pieniä yritelmiä kyllä löytyy, muttei mitään massiivista. Onkohan se sitten niin, että aikuiset eivät ole vielä löytäneet tätä(kään) muotoa? Onko niin, että aikuiset haluavat pitkiä, rauhallisia ja asiallisia juttuja? Ja virta, energia ja höpsöttely on erikseen? Harmillista. Potentiaalia näen vaikka kuinka! Iästä riippumatta.
https://www.youtube.com/user/AmazingPhil
Googlailin videobloggaamiseen ohjeistusta, eli perusteita siihen miten siinä onnistuu. Periaatteessa kun yhdistää bloggaamisen ja valokuvauksen ohjeet niin sillä pääsee jo pitkälle! (+äänentoisto!)
 • Kohderyhmän on oltava selvä. Kenelle tekee videoblogia ja miksi.
 • Tee jonkinlainen käsikirjoitus videolle. Ihan samalla tavalla kun suunnittelet blogin postauksen, niin suunnittele videon sisältö. (aloituksesta lopetukseen; tarinan kaari)
 • Suunnitelmallisuus. Kannattaa tehdä monta videota kerralla, sarjana. Ja julkaiset ne vastaavasti säännöllisesti, vaikkapa tiettynä päivänä. Pitkäjänteisyys on tässä valttia. EI ole mitään järkeä tehdä niitä vain joskus ja jouluna.
Ja sitten itse videoiden teosta lyhyesti
 • Huolehdi että tausta on rauhallinen ja siisti. Huomion tulee olla sinussa.
 • Äänentoisto, eli on huolehdittava siitä, että ääni kuuluu selkeästi. Ja varaudu tekemään jälkiäänityksiä.
 • Valaistus. Hämärää, suttuista ja rakeista videota ei välttämättä ole kiva katsoa.
 • Editointi. Muista editoida tarpeen mukaan. Äläkä tee liian pitkää! Mieluummin lyhyt ja napakka, kuin turhaa jaarittelua. Kannattaa jakaa filmit lyhyempiin kokonaisuuksiin ja postata ne sarjana. Näin katsojien mielenkiinto pysyy yllä.
 • Julkaisukanava, Youtube on varmaankin simppelein?
Ja tietenkin oma persoona, innokkuus, innokkuus ja innokkuus pitää olla mukana hommassa. Aivan kuten bloggaamisessakin!
 
https://www.youtube.com/watch?x-yt-ts=1422327029&x-yt-cl=84838260&v=qwPoLwjIZm0

Lähteinä käytetty mm.
http://blog.animaker.com/steps-become-video-blogging-expert/
https://gigaom.com/2009/07/28/34-ways-to-use-youtube-for-business/ 
http://www.impactbnd.com/blog/tips-for-a-successful-video-blog
http://www.vlognation.com/four-vlogging-tips-youtube/
http://www.faqtube.tv/successful-youtube-vlog/
http://www.wikihow.com/Create-a-Video-Blog
http://www.likeable.com/blog/2014/09/3-tips-for-successful-videos-on-social-media
http://blog.ted.com/2014/05/12/10-tips-for-editing-video/ 
http://www.wordstream.com/blog/ws/2014/03/13/explainer-videos
http://desktopvideo.about.com/od/videoblogging/ht/howtovlog.htm

Kommentit

 1. No nyt aletaan odottamaan Annun ensimmäistä videopostausta :) miksei onnistusi..Tuosta löytyy hyvät ohjeetkin :) Kyllä nuorilta käy kaikki niin helposti näitten koneitten kanssa,ovat pienestä pitäen tottuneet niitä käyttämään.Ja rohkeuskin on toista luokkaa,kuin meidän ikäisillä..
  Blogissani on sinulle haaste-ajattelin muistuttaa,jos on mennyt ohi.Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei, ei.... en ajatellut kyllä itse tehdä! Pitää keräillä rohkeutta vielä joku aika, heh ;D Minusta on vaan outoa ettei aikuiset ole tähän lähteneet mukaan. Ainakaan vielä!
   Kiitokset haasteesta, tartun siihen varmaan viikonloppuna! Mukavaa viikonjatkoa :)

   Poista
 2. Sinulla on mielenkiintoisia postauksia, kiitos niistä. Ja hyvät ohjeet annoit vloggaamiselle. Kyllä minäkin Annen tavoin nyt odottelen sinulta ensimmäistä videopostaustasi :)
  Uskallankohan tässä paljastaa...? Minä olen yhdessä videoclipissä mukana - ihan roolitettuna. Ehkä jossakin vaiheessa minulla on tarpeeksi rohkeutta se julkaista.
  Ja Annu, sanoista tekoihin! Siis ei mitään paineita :) Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista! Ohjeistus on kaivettu ihan googlailemalla, mutta ajattelin että hyvän voi pistää kiertämään, :)
   Oi että, ihan rooli! Hienoa! Julkaise ihmeessä, se olisi hauskaa!
   Mukavaa viikkoa Sinullekin!

   Poista
 3. Hirmu hyviä vinkkejä! Olisi kannattanut lukea ne ennen kuin aloin vloggaamaan ;) Olen siis aikuinen, tuore vloggaaja. Innostuin aiheesta vähän todistaakseni itselleni, että vanha koirakin oppii uusia temppuja ;) Mun vloggaukset löytyy Vlogia-videoblogiportaalista täältä: https://vlogia.com/user/uraaiti ja tässä blogipostauksessa ajatuksia siitä, miksi ryhdyin vloggaamaan: http://blogit.kaksplus.fi/blogi/uraaidinruuhkavuodet/kas-vanhakin-nyt-nuortuu-vloggaamaan/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohjeita on netti pullollaan, mutta luulen, että jos nuo laittaa kuntoon, niin pärjää alussa mainiosti! Itse pitää kerätä rohkeutta vielä paaaaljon, ennen kuin videoita alan tekemään (jos ollenkaan)
   PItääpä käydä kurkkaamassa, kiitos.

   Poista
 4. Samoin täällä odotetaan annun videopostausta :)

  minulla on sinulle haaste odottamassa blogissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No heh, sitä joudut tosiaan odottamaan!
   Ja kiitos, käynpä kurkkaamassa. Mukavaa viikkoa Sinulle!

   Poista
 5. Rakastan vlogeja, oikea sunnuntai pahe on katsoa kaikki seuraamani Birit ja Irkut putkeen <3
  Koskas Annulta tulisi ensimmäinen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en seuraa yhtäkään, mutta katselen niitä joskus huvikseni. Pitäähän sitä tietää mitä tapahtuu! ja ei kuule ole suunnitelmissa tehdä videota...ainakaan lähiaikoina! Ei ihan tämän tätin rohkeus riitä ko hommaan ;)

   Poista
 6. Niin ja tosiaan, tuosta 10 listasta löytyy moni joita seuraan kyllä. Taisi olla kaksi jotka eivät kuulu sille listalle. Muut tosin ovatkin, ainakin jos uskon daily vlogeja, todella tiiviisti keskenään tekemisissä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noniin, varmaan on joku syy siihen että ovat suosittuja ja sillä listalla! Ilmeisesti homma toimii :)

   Poista
 7. Pitäisköhän aloittaa vloggaaminen, onko kohta bloggaaminen ihan out... ;) Pölöttäisi vaan menemään,, helpommin sanottu kuin tehty.

  Kivaa viikonloppua. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, juu, siitä vaan!! Se joka sen ekana tekee, niin on tienraivaaja ja mallina muille! Uskon, että sun säteily ja iloinen ulosanti tekisi sinusta supersuositun vloggaajan!!

   Poista
 8. Lapseni tuumasikin, että helpompaa on Vblogata kuin kirjoittaa ja kuvata asioita blogiksi. Toiminnan mies kun on,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen uskon! Nuorilta se sujuu näppärästi! :)

   Poista

Lähetä kommentti