Alkalinen ruokavalio

 Muistelisin, että muutama vuosi sitten Aki Riihilahti jutteli telkkarissa emäksisestä ruokavaliosta ja ionisoidusta vedestä. Silloin kuulin ensimmäisen kerran alkalisesta ruokavaliosta, kropan hapan-emäs tasapainosta jne.
Nyt tämä aihe taitaa olla aika pop, sillä googlaamalla löysin, että ainakin Elle Macpherson, Kirsten Dunst ja Gwyneth Paltrow noudattavat (ovat noudattaneet) tätä ruokavaliota.  Netistä löytyy mukavasti lisäinfoa elintarvikkeista ja niiden vaikutuksisita googlaamalla alkaline diet, alkaline food, ph miracle living, alkaline acid diet. 
Ruokavaliossa pyritään suosimaan emäksisiä ruoka-aineita ja välttämään happamia.  Suositeltavia ruokia ja juomia ovat mm lehtikaali, pinaatti, tomaatti, sitruuna, idut, sipulit, parsa, persilja, porkkana, mustikka, kiivi, kaali, avokado, vihreä ja valkoinen tee. 
Vältettäviä vaihtoehtoja ovat liha, maitotuotteet, sokerit, makeutetut tuotteet, valkoiset jauhot, kahvi, tavallinen tee, valkoinen riisi, keinotekoiset makeutusaineet, prosessoitu ruoka jne
Listaa lukiessa huomaa, että alkalinen ruokavalio on periaatteessa perusterveellinen ruokavalio. Vähän tiukat rajat, mutta ihan noudatettavissa oleva. Ruokavalio auttaa lukemani mukaan ruuansulatusongelmiin, iho-ongelmiin ja paino-ongelmiin. Nyrkkisääntönä pidetään, että 70% ruokavaliosta olisi suositeltavalta listalta ja 30% vältettävältä.
Briteissä Natasha Corrett (Kelly Hoppenin tytär) on tunnettu bloggaaja (Honestly Healthy Food) ja kirjailija, joka on tehnyt itselleen ko ruokavaliosta ja sen edistämisestä uran. Ihan mahtavaa, että joku kehittää itselleen uuden työn ja uran! Kannatettavaa!
Kevättä kropalle. Siltä ainakin kaikki hehkutus ko ruokavalion ympärillä kuulostaa. :)
Käytettyjä lähteitä (22.5.2015):
http://en.wikipedia.org/wiki/Alkaline_diet
http://www.annbet.fi/46
http://www.acidalkalinediet.net/acid-alkaline-diet.PHP
http://www.phmiracleliving.com/t-about.aspx
http://www.phmiracleliving.com/t-food-chart.aspx
http://greenopedia.com/alkaline-acid-food-chart/
http://www.rense.com/1.mpicons/acidalka.htm 
http://greenopedia.com/alkaline-acid-food-chart/

Kommentit

 1. Lihattomuus ois vaikeeta, muuten ehkäpä voisi onnistuakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, ainakin talvella! Mutta kyllä kesällä voi hyvinkin olla ilman :)

   Poista
 2. Herkullisia kuvia. Minä syön noita terveellisiä mielelläni. En lähtisi kuitenkaan tiukasti noudattamaan mitään erityistä ruokavaliota, ellei olisi ihan pakottavaa terveyssyytä. Kyllä ihminen kropassaan tuntee, mikä sopii ja mikä ei. Lettukestien jälkeen ei sitä turvotusta halua ihan hetkeen takaisin. Silti välillä kestitkin ovat paikallaan :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kannatakaan missään nimessä tiukkoja kuureja (ellei ole sairaus tms) Tämä oli vaan niin mielenkiintoinen tapa syödä, ja vielä hypetyskin aika kova niin ajattelin tästä kirjoittaa.
   Itse en usko, että haluaisin luopua kahvista. Ja kyllä herkutkin on paikkansa ansainneet!
   Ja jos joku kokee saavansa apua tiukasta ruokavaliosta, niin onhan se hyvä! :)

   Poista
 3. Just tätä se PH-dieetti, enkä enää oikein muuta osaa ajatellakaan. Tai siis tottakai on tullut mukaan myös niitä happamoittavia ruoka-aineita, mutta varmaan toi 70-30-suhde on aika oikea. Ellei peräti 80-20. Noinniinkuin näppituntumalla. Taas niitä ihanan yksinkertaisia, mutta sen takia just ihan parhaita juttuja. Iloitsen siitä, että tää aihe on nyt pinnalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä vähän arvelinkin että se on tämän tyyppinen. Piti ihan tosissaan googlata ja etsiä lisäinfoa. Kun luin suositeltavia ruokia, niin oma ruokavalio sisältää paljonkin niitä! Terveellinen ruoka on hyvää, ja siitä tulee reipas olo. Ja jos siitä on apua esimerkiksi unen laatuun, niin onhan se hyväasia! :)

   Poista
 4. Herkulliset kuvat... Voisin kokeilla, mutta koska tykkään mm. lihasta, jugurtista ja rahkasta, niin ihan täysillä en pystyisi mukana olemaan. Mä oon tullut siihen tulokseen, että kohtuudella kaikkea sitä mistä tykkää ja tuntuu hyvältä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jepjep! Kohtuus on paras, ihan kaikessa! Silloin pysyy järkikin päässä. Ja jos vaikka 80/20 suhteessa syö terveellisiä/epäterveellisiä, niin ei hirmusen pieleen voi mennä!
   Mä en edes halua luopua kahvista...mutta määrää voin (ja pitääkin) kohtuullistaa!

   Poista
 5. Fitfarmin ph-dietti perustuu tähän samaan ajatteluun, olen sitä nyt kokeilemassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin vähän arvelinkin että samantyyppinen ruokavalio on kyseessä. Hyvä sinä! Toivottavasti saat haluamasi tuloksia :)

   Poista
 6. kaikki muu kävisi , mutta ilman kahvia !!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanopas muuta! Kahvinjuonti on vähän kuin rituaali tai tapa, eikä siitä nyt noin vaan irtauduta! ;)

   Poista
 7. Ihanan herkullisia kuvia ja kiinnostavan kuuloinen ruokavalio. Samaa suuntaa se oma ruokavaliokin on vaikka sitä onkin ruukattu tässä nyt pitkin kevättä toimimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasviksista saa helposti nätit kuvat kun ne on niin kauniita jo itsessään ;)
   Kunhan ruokavalio on perusterveellinen, siitä tukee hyvä olo, eikä se sisällä mitään "liikaa", niin eikös se sitten ole hyvä? :)

   Poista
 8. Käytännössä mä noudatan aika pitkälle tätä ruokavaliota. Tosin välistä syön ohi tämän, mutta siis pääsääntöisesti tätä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kannatakaan olla ylinipo ruuan suhteen, siis jos terveys ei pakota! Siitä tulee vaan turhaa stressiä ja pahaa mieltä jos on liian kaidaksi asettanut itselleen polun jota kulkee.
   Ohisyöminen aina välillä on kannatettava asia :D

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 9. Kiinnostavaa kyllä! Nuo terveelliset jutut maistuu,mutten voisi kuvitella syöväni pelkästään niitä.Mun kroppa ja mieli vaan on sellaisia,että tarvin jotain "raskaampaa" Pelkät,salaatit,hedelmät ja marjat ei mulle riitä.Tarvin myös esim.perunaa/lihaa/kalaa/riisiä.Ja yöunet kärsii,jos olen syönyt liian kevyesti päivän aikana.Tai jos iltapala jää väliin.Hiilareita tarvin myös.Tämän olen testannut.Mutta varmasti tuo sopii joillekkin,kuten Annukalle.Hänhän sai tuosta mahtavia tuloksia.Aina voi kokeilla..kyllä sen sitten tuntee sopiiko vai ei :)

  VastaaPoista
 10. Sisareni parani syövästä alkaalisella ruokavaliolla.....

  VastaaPoista

Lähetä kommentti