Katto vuotaa ja muuta höpinää...

Meillä Kivelässä katto on vanha ja peltinen... ja se vuotaa.

Katon vuotamista ei havaittu ennen kuin turve/hiekka/varpueristekerros oli poistettu vintiltä ja lattia imuroitu. Viime viikolla oli pari tosi sateista päivää, vettä tuli ihan kaatamalla. Mies kävi tarkastamassa tilanteen vintiltä ja huomasi että siellä oli ainakin 7 vuotokohtaa. Ei muuten naurattanut - Katto on naulattu miten sattuu ja nauloja törröttää siellä täällä ilman että ruodelautaan on osuttu...
Vintti tuvan puolelta - pidän tuosta ikkunasta kovasti :)

Villa joka oli savupiipun ympärillä oli litimärkä, se piti poistaa ja kantaa ulos. Mies paikkasi piipun ympäryksen käyttäen peltiä ja pikeä, koska kunnollista piipunkaulusta ei ollut ollenkaan.  Kaikenlaisia tekijöitä sitä mahtuu maailmaan... huolimattomasti tehty työ ärsyttää kyllä ihan eniten!  
Tuvan puoleinen katto - ja näkyypä tuossa se märkä kohtakin...

Suurin piirtein kaikki reiät on nyt paikannettu ja korjattu. Viimeöisen (järjettömän kovan) sateen jälkeen ei ollut kuin yhdessä kohdassa märkää. Katto on pakko uusia heti ensi kesän alussa, toivottavasti jo toukokuussa!
Kammareiden katto vintiltä kuvattuna

Meidän oli alunperin tarkoitus säästää tuvan sisäkatto ja kiinnittää alapintaan uusi paneli. Eipä muuten onnistu. Kattolankut on "pyöreät" ja pintalautaa vintin puolella, joten vaihtoon menee. Siinä hommaa ensi viikoksi. Onneksi esikoinen tulee joululomalle (siis orjaksi) ja mies saa apuja tekemiseen. Onnistuisikohan ensi viikonloppuna eristeen laitto?!?
Aamujumppana sahaaminen!

Tänäaamuna menomatkalla  meitä kohtasi yllätys tiellä! Ajoradalle oli kaatunut suhteellisen iso kuusi.  Oltiin kyllä tosi iloisia, kun meillä oli saha mukana ja  puu saatiin raivattua tieltä. Sen verran iso puu oli kyseessä, ettei sitä olisi paloittelematta saanut liikahtamaankaan. Se oli kaatuessaan murjonut nurin toisenkin puun. Onneksi kukaan ei ollut kohdalla kun rysähti. Siitä ei olisi hengissä selvinnyt - hui!

Miten minä vietin tämän perjantain? Koko päivän "tökin" pellavaa vanhojen hirsien ja paikkakohtien väliin. Me ollaan poistettu kaikki likainen ja vanhan irtonainen "tilke" hirsien välistä seinien hionnan yhteydessä. Sammal ja kanerva korvataan puhtaalla, uudella pellavalla. Rakoset vaihtelevat kooltaan hyvinkin paljon - on isoa ja pientä. Työskentelin lattiatasossa koko päivän ja iltapäivällä olin ihan umpijäässä. Tupaa ei vielä lämmitetä niin siellä oli kyllä tosi kylmä! Pikkukammareiden puolella asteita on noin 8-9, mutta tuvassa vain 1-2.

Ulkona oli kuitenkin kaunis auringonpaiste ja sininen taivas. Kaunis ja ihmeellinen näky joulukuussa!
Huomenna taas takaisin. Mukavaa perjantai-iltaa. Mä taidan viettää loppuillan Poirotin seurassa :)

Kommentit

 1. Ihana tuo toiseksi alimmainen kuva...ja ensimmäinen <3 Jaksuja ja iloa remppaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Aurinko on ihmeellinen asia näin talvella!
   Kyllähän me jaksetaan kun tämä on niin kivaa! :)

   Poista
 2. Voihan harmitus, aina tuntuu olevan rempoissa jotain ongelmia. No tsemppiä ihan hurjasti teille ja mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nojoo, pieniä nämä meidän vastoinkäymiset ovat olleet. Pikkutupa on kokonaisuudessaan terve ja hyvin rakennettu. Kunhan nyt tässä korjaillaan pikkasen ensin. Vhän malttamaton minä saatan kyllä olla ;)
   Kivaa sunnuntai-iltaa sinulle Outi!

   Poista
 3. Kivelässä ei siis vielä olla yötä? Hommia teillä on mutta vaikuttaa tekstin perusteella siltä että ovat kuitenkin mieleisiä. Toivon että pidätte myös talkoita ettei kaksin tai kolmin tarvitse tehdä. Hyvää joulun odotusta ja voimia remonttiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei kyllä vielä voi yöpyä! Tavoite on että jos kesällä sitten voisi. Kiirettä ei ole, paitsi omassa päässä, kun niin malttamattomana suunnittelee vaikka ja mitä. On meillä talkoita, mutta niitäkin pitää silleen harkiten pitää, ettei kaikkia ystäviä ja sukulaisia väsytä omilla hommilla. :)
   Joulun odotusta myös sinulle :)

   Poista
 4. Minullakin kokemus vuosien takaa .. kun ensimmäinen kunnon vesisade tuli ja paljasti, että vettä tulee piipun vierestä ja paljon --- :(( ei nykyisessä kodissamme. Tänä päivänä siinä entisessä on ihan uusi katto - siinä ei oikein voinut vanhaa säästellä kun oli huonosti tehty. Voimia remppaan -ja intoa..sitä teillä onneksi on. Tuo talkooapu pojasta kuulosti hyvältä .. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli se kyllä yllätys, onneksi otettiin vanha "eriste" pois niin pääsi kunnolla näkemään vuotokohdat. kyllä meillä menee koko katto uusiksi, sen verran heikkoa tekoa se on. Mutta se tehdään, jotta saadaan kunnollinen (ja terve) talo.
   Jeps, kyllä kaikki lapset osallistuvat mahdollisuuksien mukaan - emnemmän tai vähemmän pakottamalla ;) (eipä tarvitse sitten mennä crossfit-salille)

   Poista
 5. Oi. Kuulostaa kurjalta. Paljon tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi nyt kuitenkin näyttää siltä sttä se pitää vettä. PItää tarkkailla tilannetta.
   Kiitos tsempistä Satu!

   Poista

Lähetä kommentti