Tarvitaanko lahjoja jouluksi?

Tässä yltäkylläisyydessä ja hyvinvoinnissa mikä Suomessakin aika isolla osalla väestöä on, tuntuu lahjat vähän hassulta ja teennäiseltä. Lasten lahjat on tietenkin eri asia.  En tykkää tavan vuoksi ostamisesta. Ilahduttaminen, ja tarpeeseen ostamiset on tietenkin eri asia. Mutta ei ole järkeä ostaa "pakosta" ja listaa seuraten... siis että on pakko keksiä serkun kumminkaimallekin jotain koska on "pitää". Lahja on lahja - niitä ei ole pakko saada, eikä pakko antaa.

Ostetaan me tietenkin pikkunatiaisille jotain tarpeellisia juttuja JA ehkä vähän turhakkeitakin. Omat lapset ovat kaikki aikuisia ja opiskelevat, joten raha taitaa olla eniten mieleen! Jos todellista tarvetta on jollekin, niin tokihan me se hankitaan...mutta eihän se välttämättä ajoitu jouluntietämille.

Luultavasti hankitaan yhteiseksi joku tietokonepeli ja lautapeli joulun ajan rauhallisuutta ja tylsyyttä "torjumaan". Kaikki meidän lapset tykkäävät pelata, ja mikäs sen mukavampaa kun sitä voi tehdä yhdessä. Ja tietenkin pitää olla herkkuja ja luettavaksi muutama hyvä kirja. Nämä eivät ehkä ole niinkään lahjoja, vaan enemmänkin jouluun liittyviä perinteitä. Vai onko nämä sellaisia tykkäyslahjoja <3

Meillä ei tehdä mitään lahjalistoja, tai bongata kultasepänliikkeistä kelloja tai koruja tms. Ei osteta tai toivota hemmottelulahjakortteja kasvo-, jalka- tai käsihoitoihin. Eikä murjoteta, jos ei saada kallista, ihmeellistä ja hienoa.  Mun äitille ja isälle viedään kukkia ja vähän herkkuja, mutei kyllä ihmeemmin muuta.

Parasta joulussa on yhdessäolo, rauhallinen fiilis, kynttilät, suklaa, vapaus tehdä tai olla tekemättä mitään, joulukirkko, musiikki, pitkät kävelylenkit, kotona oleminen, kirjat, elokuvat, villasukat, flanellipöksyt. Sanoinko jo yhdessäolo? Sellainen löpöttely ja tössyttely. :)
Tässä sen näkee miten huonosti saa hämärässä otettua kuvia kauppakeskuksen parkkiksella ;D
 Joulua kohti iloisin mielin ystävät <3

Kommentit

 1. Hyviä ajatuksia! Meillä ostetaan pienimmille jotain toivomaansa ja noille isoille lähinnä lahjakortteja johonkin vaateliikkeeseen, saavat sitten mieleisiään joulun jälkeen... Appivanhemmille jotain pientä ja muillekin läheisille jotain pikkuista, ihan vain antamisen ja muistamisen ilosta. Tärkeintä on kuitenkin joululoma, yhdessä oleminen ja rauhallinen tahti!

  Kivaa joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienet odottavat joulua niin eri tavoin kuin aikuiset. <3
   Antaminen ihan antamisen ilosta ja muistamisen vuoksi on kivaa...mutta se "pakkomuistaminen" on kyllä raskasta.
   Joululoma on ihana, juuri sen rauhaisuuden vuoksi!

   Poista
 2. Joulussa juhlimisen ja lahjojen sijaan tärkeintä on todellakin yhdessä olo rakkaiden ihmisten seurassa.
  Ihanaa keskiviikon iltaa ♡☆♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta Outi, yhdessäolo tärkeiden ihmisten kanssa on ihan parasta <3

   Poista
 3. Juuri noin! Joulussa tärkeintä on se yhteinen aika läheisten kanssa. Meillä on jo vuosia ollut periaatteena, että ei sitten lahjoja tänä jouluna - paitsi tietenkin ne rahalahjat aikuisille lapsille. Mutta kertaakaan ei vielä tässä ole ihan onnistuttu;) Pelit kuuluvat meidänkin jouluumme - ja vähän muihinkin yhdessä vietettyihin hetkiin - lautapelejä on aikamoinen määrä.
  Hyvää joulunaikaa sinulle ja läheisillesi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, on meilläkin periaate ettei osteta mitään, mutta silti jotain pientä ylläriä löytyy paketeista. Yhtenä vuonna mun mies osti minulle paljon salmiakkia - se oli ihana yllätys! Ei pelkkää suklaata ja vihreitä kuulia :)
   Kirjat ostan kuitenkin ihan itse itselleni - ei tule pettymyksiä.
   Kivaa joulua myös teille!

   Poista
 4. Ei tarvita ja miehen kanssa emme ole toisillemme antaneet joululahjoja vuosiin. Lapsille kyllä, joulu on lasten juhla. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulua on kiva seurata lasten kannalta, ne on niin iloisia siitä kaikesta erilaisesta mitä jouluun kuuluu...tunnelma ja tekemiset :)

   Poista
 5. Niin samoilla linjoilla - aikuisille lapsille mietitään jokin juttu- sellainen tärkeä heille. Ei mitään ostamista ostamisen pakosta. Kaikki pakko-ostaminen on niin turhauttavaa. Aikuisille joulu on ihan muuta kuin lahjaröykkiöt. Joulu on mukava syy pysähtyä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko-ostamisessa katoaa antamisen ilo. Siitä tulee lähinnä ahdistava juttu.
   Toki, jos keksii oikeasti hyvän lahjan, jota toinen ei osaa odottaa, niin onhan se ihan huippua ilahduttaa tällaisella :)
   Voi sitä joulurauhaa odotan - sitä on niin kaivattu!

   Poista
 6. Sama täällä - kirjoitinkim vähän aikaa sitten jouluahdistuksesta - ahdistaa se kun ihmiset tekevät jouluaan kuluttamalla.. Meilläkin miehen kanssa on sovittu että ei lahjoja, puhuttiin että kirjoitetaan vaikka toisillemme kirjeet! Vihkipuheestakin jäi niin ihanat muistot, aidosti mietityt sanat ilahduttavat.. Lapsillekin haluamme opettaa että joulussa tärkeää eivät ole lahjat.. Lapset eivät tiedä toivoa paljon lahjoja eivätkä tehdä lahjalistoja/ympyröidä lelukuvastoja elleivät aikuiset tuo mallia että jouluna on hirveät tavara- ja leluröykkiöt.. :) Vähän samalla asenteella siivoilujen ja ruokienkin kanssa - jos hirveästi touhottaa niin ei ehdi nauttia.. Lapsetkaan eivät tykkää siitä että aikuiset hääräävät kireinä ja "valmistelevat" vaan.. leppoisaa joulunaikaa teillekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Joulukirje on aika ihanan kuuloinen juttu!
   Monesti olen ihmetellyt sitä kun joulua tehdään niin kovin tosissaan ja täysillä. Siis niin, että ollaan sitten totaaliuupuneita aattona. Hirveällä kiukulla ja stressillä suoritetaan joulu, vaikka se on tarkoitettu rauhoittumiseen... Vähän surullista. Mutta toisalta, jos joku haluaa joulunsa sillätavoin, niin mikäpäs siinä! :) Kireys pilaa kyllä kenen joulun vaan.
   Mukavaa tulevaa joulua!

   Poista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Samoilla linjoilla. Kyllä tosi monena viime vuotena olen miettinyt koko joulun järkevyyttä... ja että miksi niitä lahjoja... Olen lopettanut isoimmalle osalle lahjojen hankkimisen, siis esimerkiksi isoksi kasvaneet kummilapset on pudotettu listalta pois jo. Omat lapset ja lapsenlapset - niistäkin tulee jo 11 henkilöä... Lapsille kuitenkin jotain haluan antaa, ja mielellään sellasta mitä ovat toivoneet. Nämä kotona asuvat saa enemmän kuin omillaan olevat, enkä lapsenlapsellekaan ostanut kuin potan, joka tuli ihan tarpeeseen. Miehen lapsenlapset sai elokuvaliput, mitään krääsää en tykkää hommata kenellekään, edes lapsille. Olen antanut heille aiemmin esim lakanoita.

  Laskeskelen aina vähän sitä rahaakin, että miten järjettömästi menee lahjoihin. Silti jotenkin ne lahjat kuuluu asiaa, ja kyllä mä toivon, että mieheltäni jotain saan. Oikeastaan ihan sama että mitä, mutta jotain. Se on minusta kuitenkin vähän sellanen "olen ajatellut sinua"-juttu hänen kohdallaan... Mä itse asiassa sanoin miehelle, että JOS se mulle jotain haluaa hommata, niin olis ihanaa päästä johonkin hemmotteluhoitoon. Tai sitten se Kånken-reppu olis kanssa kiva. Itse ostin miehelle uuden kännykän, koska entinen on aivan totaalisen naarmuuntunut... (hankkimani puhelin maksoi 39€ että ei siis todellakaan mikään viimeisin uutuus... =D)

  Mä muuten joka vuosi sanon miehelle, että haluatko että ympyröin tästä korumainoksesta kaikkea vinkiksi. Hehheh. Siis mä en todellakaan halua koruja enkä pidä niitä... mutta toi on vähän niin kuin vakiovitsi joulun alla. =D

  No, mulla on kaikki kotona valmiina, paitsi ruoat on hakematta. Odotan joululta mukavia hetkiä ihan vaan kotona. Lisäksi käydään joku päivä Jyväskylässä sukuloimassa (me siis asutaan Kouvolassa), ei olla siellä suunnalla käyty sitten syyskuun. Myös siskon perhe Lempäälästä tulee meille käymään pyhien aikana. Vähän siis sellasta tavallisuudesta poikkeavaa kuitenkin noi vierailujutut. Suklaata ja löffäilyä odotan myös...

  Mukavaa joulua sinne!

  VastaaPoista
 9. Kiitos pitkästä kommentista :)
  Lahjojen antaminen on aika kaksipiippuinen juttu. Ehkä olen eniten vastaan sitä "pakko-ostamista" ja pakko-antamista". Ilahduttaminen ja tarpeeseen ostaminen, ja yllättäminen on parasta! On kiva nähdä iloisia ilmeitä ja onnellisia, hämmentyneitä kasvoja :)

  Kivaa ja renota jouluviikkoa sinulle!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti