Leipominen tekee onnelliseksi

Leivoin pitkästä aikaa leipä - paheksittua v e h n ä j a u h o o n  tehtyä leipä, ja voi jee miten siitä tuli hyvää!
Olen postannut aiemminkin leivästä ja leipomisesta aiheena juuren tekeminen ja juurella leipominen. Leipominen on itselläni ollut hieman "jäissä" oleva harrastus, mutta nyt olen taas innostunut asiasta. Olen aika usein vuosien mittaan miettinyt, että voisin leipoa ihan työksenikin. Leipomokahvilan perustaminen on ollut pari-kolme kertaa t o d e l l a lähellä.
Hiivaton leipä koetaan ehkä hankalammaksi valmistaa kuin hiivalla tehty. Ok, tekoprosessi on pidempi, mutta se johtuu lähinnä tarvittavista lepovaiheista. Juurella tehty leipä on maukas ja hieman hapan. Siihen saa herkullisen kuoren ja mehukkaan sisuksen. Juureen tehty leipä säilyy hyvin, ja väitetäänpä sitä terveellisemmäksikin kuin hiivalla kohotettua... tiedä häntä.
Jos et jaksa tehdä juurta, tai koet sen hankalaksi, niin toinen vaihtoehto on hitaasti kohotetut taikinat. Esimerkiksi pataleivät tai jääkaapissa kohotetetut sämpylätaikinat. Näidenkin ohjeita on netti pullollaan. Pataleipä nousi suosioon Lahey'n "no-knead bread"-reseptin myötä (jos et jaksa googlata niin löytyy esimerkiksi täältä tai täältä). Ja ainakin Sikke Sumarilla on Namaste-sämpylöiden ohje blogissaan.
Silloin kun meidän lapset oli pieniä tein usein sämpylätaikinan jo illalla jääkaappiin odottamaan. Perhe sai näin tuoretta leipää aamulla. Opin tämän kikan hyvän ystäväni vanhempien ravintolassa, jossa taikina laitettiin kohoamaan jääkaappiin edellisenä iltana. Toimii!
Pitäisi varmaan taas ryhdistäytyä ja leipoa vähän useammin. Leipominen tekee ainakin minut onnelliseksi!

Kommentit

  1. Namasten sämpylät ja pataleipä onnistuvat minultakn, joten niitä suosin. Leivon hyvää pullaa, mutta tavis sämpylöistä tulee aina kivikovia :)

    Leipominen on kyllä kivaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leipomisen parhaita puolia on sen palkitsevuus - onnistumisen ilo ja hyvä maku! Kättensä työn näkee heti :)
      Minulta ei onnistu sokerikakku - siis täytekakkupohja. Ihan onnetonta räpellystä! ;)

      Poista
  2. Sämpylätaikina pitää jättää paljon löysemmäksi,kuin pullataikina,niin tulee pehmosia sämpylöitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta puhut. Yleensäkin kannattaa (hiiva- ja juuri-)taikinat jättää pikkasen löysemmäksi - lopputulos on silloin parempi! :)

      Poista
  3. Mä koen, että hiivaton leipä on vatsaystävällisempää.
    Kauniin näköisen leivän olet leiponut ☆

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, näin sanoo aika moni. Ja kiitos - leipä oli kyllä nätti - mutta oli se hyväkin. Ei tainnut jäädä muruakaan! :)

      Poista
  4. Tuo leipä näyttää aivan mielettömän hyvältä! <3

    VastaaPoista
  5. Itse tehdyt leivät ja sämpylät on niin ihania. Nytkin on ajatuksena tehdä sämpylöitä tytön kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan ne. Ja niissä on makua enemmän kuin kaupasta ostetuissa.
      Mukavia leivontahetkiä!

      Poista
  6. Oi, mäkin oon vähän innostunut nyt keittiöpuolella muuton jälkeen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keittiössä on kyllä kiva puuhastella :)

      Poista
  7. Voi kun näyttää hyvältä. Jos jotain kaipaan vehnäjauhoajoistani, niin juuri sitä, että leipä näytti leivältä ;) gluteeniton ei ihan näytä noin kuohkealta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En yhtään ihmettele että kaipaat. Yks ruotsalainen bloggaaja tekee tosi kuohkean näköistä (ja kuulemma järjettömän hyvää) gluteenitonta leipää. Blogissa on ne ohjeetkin. Voisin testata ja laittaa sitten linkkiä ja vinkkiä jos on aihetta :)

      Poista
  8. Herkullisen näköinen leipä!

    Pataleipä on suosikkejani. Pizzataikinaakin kohotan nykyisin jääkaapissa 2-4 päivää. Ja hyvää tulee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. leivästä (ja pizzasta) tulee kyllä parasta jonkin sortin juurella tai pitkällä kohottamisella kylmässä. Maku paranee ja syvenee.
      ja auttaahan se kiireessäkin, kun voi ennakoida ja tehdä taikinan odottamaan :)

      Poista

Lähetä kommentti