Maanmuokkausta Kivelässä

Meillähän on vähän peltoa, ehkä sellaiset 1,5-2 hehtaaria. Lähes koko ala on ollut käyttämättä vuosikausia, joten sen on "luonnonmukaisessa" tilassa. Pellot kasvavat koiranputkea, heinää, nokkosia, pajua, villivadelmaa, noh, luoja ties mitä!
Etupihan pikkupelto on jo sulanut, joten tästä aloitettiin - viimekesän kasvillisuus on komeasti vielä maassa!
Tavoitteena meillä on saada tila tuottamaan jotakin - joskus tulevaisuudessa. Tänä kesänä tarkoitus on saada pelloista meidän perheen tarvitsemat vihannekset ja juurekset.
Pellossa on kohtia, jotka ovat pelkkää koiranputkea. Tällä on muuten vahva juuristo - huh!
Jotta tässä onnistutaan pitää maa muokata kuntoon, ja siinä riittääkin hommaa. Multa on kyllä hyvää, mutta pellot on kiviset. Maaperätutkimusta ei vielä ole tehty - sen aika on myöhemmin. 
Matoja (lieroja) on tosi paljon. Peukku sille!
Viime syksynä oli päällimmäisenä ajatuksena saada pikkutupa kunnostettua "kesäpaikkakuntoon". Iloisesti jäi silloin pellot kyntämättä - ei aika vaan yksinkertaisesti riitä kaikkeen - töissäkin kun pitää käydä - heh. Priorisointia harrastetaan aikaa raakalla kädellä.
Väänsin talikolla juuria "löysemmälle" - samalla tuli tutkittua miten lähellä maan pintaa peruskallio on. Ja selvisi sekin missä isot kivet on.
Anyways. Viimeisten  viikkojen aikana viikonloput on tullut käytettyä pääasiassa ulkohommiin. On karsittu omenapuita ja marjapensaita ja haravoitu käsittämättömät määrät "vuosikertalehtiä" ja heinää.
Nyt, kun routa on etupihan pelloista sulanut päästiin vihdoin "oikeisiin töihin". Maan muokkaamiseen siis. Tärkeimmät työkalut ovat olleet talikko, harava, lapio, kuokka ja... tadaaa! Maajyrsin!
Testing, testing... 
Olen kyllä niin iloinen tehokkaasta jyrsimestä. Kone painaa 90 kiloa. Se vetää hyvin ja muokkaa ja myllää tiukassa olevat juuret ja kovettuneen maan. Tykkään kovasti! 
Peltojen kunnostamiseen menee varmasti muutama vuosi. Sen verran huonolla pidolla ne ovat olleet - vaan mitäpä tuo haittaa. Kiire ei ole minnekään. (Paitsi ehkä mielessä! Malttamaton kun olen - pöh!) Tilaa ja sen maita on tarkoitus kunnostaa suunnitelmallisesti ja ajatuksella. Turhan työn tekeminen ja rahan väärin käyttäminen ei juuri innosta. 
Ja kuten kuvasta näkyy - meidän iso pelto on osittain vielä huonommassa kunnossa. Tähän pitää jo pyytää naapuria traktorin kanssa apuun. Osassa peltoa on ihan kunnon puitakin jotka on poistettava.
Savusaunan kunnostus käyttökelpoiseksi etenee myös. Varovainen arvio on, että se olisi kylpykunnossa kuukauden sisään. Jeijj! Erinomainen uutinen! 
Onkohan kaikilla ollut yhtä vaihteleva sää kuin meillä tänään oli? Välillä tuli lunta ihan reippaasti, ja välillä taas aurinko paistoi kauniisti ja lämpimästi? Aika omituinen on tämä meidän kevät?
Oikein ihanaa viikonlopun jatkoa kaikille!

Kommentit

 1. Teilläpä on mielenkiintoinen projekti. Hauskaa, että kerrot siitä täällä blogissa. Voi että tuo jyrsin näyttää ihanalta! Oletteko ostaneet sen vai vuokranneet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös vaan olekin :) Ajattelin, että tätä saattaa olla kiva muidenkin seurata - ja onhan tämä tavallaan päiväkirja edistymisestä.
   Jyrsin ostettiin - me uskotaan että sille tulee olemaan paljon käyttöä- Mieluummin jyrsin kuin traktori, koska tila on niin pieni :)

   Poista
 2. Teillähän on ihan mukavasti tuota lääniä siellä. Onneksi nykyään löytyy erilaisia koneita avuksi, mieti jos tuo iso pelto pitäisi käsin kääntää?
  Savusauna kuulostaa niin hyvältä <3
  Aurinkoisia päiviä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin on... Olisi aika homma lähteä talikolla kääntämään -huh ;)
   Mukavaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 3. Tuli täälläkin mieleen, jos pitäisi käsin kääntää tuota peltoa uuteen uskoon.

  Aurinkoista kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, aika hommahan siinä olisi :)
   Aurinkoa myös sinulle <3

   Poista
 4. Kovasti on teillä hommaa ja upeita suunitemia! Ahkerointinne kuvauksia on hauska lukea ja seurata mielenkiinnolla. Vanhat pihapiirit ovat niin mielenkiintoisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuuli :)
   No ainakin me suunnitellaan kovasti - toteutus on hippasen verran hitaampaa - ajan ja rahan niukkuus vähän vaikuttaa tähän! ;)

   Poista

Lähetä kommentti