Aarin verran kohopenkkejä

Tämä kohopenkki - laatikkoviljely on hauska kokeilu tällaiselle noviisille!

Kasvutunneleiden viereen on raivattu peltotilkku, joka on noin aarin (100 m2) kokoinen. Kutsumme sitä nimellä "lohko 1". Ja kuten olen aiemmin kertonut ja näyttänyt ainakin täällä ja täällä maapohja on... huonokuntoinen. Huonosta maapohjasta huolimatta halusimme  laittaa jotakin kasvamaan, ja niin päädyimme kohopenkki- / laatikkoviljely ratkaisuun.
Mittasimme silmämääräisesti sopivan kokoisen "läntin" joka talikoitiin, jyrsittiin, haravoitiin ja harattiin useampaan kertaan. Käsittelyjen jälkeen alue peitettiin pressulla pariksi viikoksi odottamaan jatkotöitä. Pressun poiston jälkeen haravoitiin pinnalta vielä viimeiset irtojuuret ja hennot kasvien alut, jonka jälkeen pinta peitettiin mansikkakankaalla ja päälle ladottiin / aseteltiin erinäisiä puulaatikoita kohopenkkiviljelää varten.
Suurin osa puulaatikoista on vanhoja peruna- ja juureslaatikoita, joita löytyi ladosta ja navestasta. Mutta kyllä me jouduttiin tekemään muutama uusikin sinne - muuten niitä ei olisi ollut riittävästi!
Laatikoiden pohjalle laitettiin sanomalehteä ja sisäreunoille pahvia. Näin multa ja kosteus pysyvät paremmin laatikoissa, ja toivottavasti (heh!!!) kotilot ja harmilliset öttiäiset pysyvät niistä poissa. "Puulootat" täytettiin mullalla ja niihin laitetaan vähän kaikenlaisia juttuja kasvamaan.
Muutamat istutukset suojattiin harsoilla - mm. kaalit ja porkkanat. Jos tulee kylmiä öitä, niin voi olla että useampikin taimisto saa harson suojakseen.
Tulevana syksynä on tarkoitus ottaa maata peittävä mansikkakangas pois, tyhjentää laatikoiden sisältö mullan päälle ja peittää koko komeus talven ajaksi pressulla. Siellä se saa sitten muhia kevääseen saakka. Luulen - tai ehkäpä enemmänkin uskon - että meillä on loistavan multava "lohko 1" valmiina  2017!
Mahtavaa viikonloppua kaikille!

Kommentit

 1. Ei tuo enää miltään noviisien touhulta näytä;) Hurjasti olette siellä aikaan saaneet!
  Nyt vain odottelette satoa:)
  Iloa ja aurinkoa tähän viikonloppuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä me ihan aloittelijoita ollaan - kokeilutalous vai miten se nyt menikään? :)
   Eipä taida se sato ihan odottelemalla tulla - valitettavasti. Hommat jatkuu!

   Poista
 2. Ladyn kanssa samaa mieltä. Alatte olemaan ihan ammattilaisia näissä jutuissa. Mä niin jo odotan miltä tämä näyttää loppukesästä.
  Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kiitos! Hyvä että edes näyttää ammattilaiselta ;) Voi niin odotan minäkin, siis tuota kasvun ihmettä ja satoa.

   Poista
 3. Voi että te teette hommia siellä. Mahtava määrä herkkuja on tulossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän me koitetaan ainakin tehdä. Aika vaan taitaa olla resursseista niukin. Toivotaan että maa suo meille antejaan edes jossakin määrin.

   Poista
 4. Tätä on kyllä ihan hitsin kiva seurata! Itse olen ihan liekeissä, kun eilen kävin ostamassa muutaman yrtintaimen torilta ja tänään istuttelin viljelylaatikkoon. Se olis niinkuin jotain yks tuhannesosa teidän laatikoista :D. Mutta 100% enemmän kuitenkin kuin ennen. Täällä siis.

  Puuhakasta viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaan! On tätä kyllä eriverikiva myös tehdäkin! Mä olin viime kesänä into piukeana parista viljelylaatikosta, joten tänä kesänä homma sit lähtikin totaalisesti lapasesta :)

   Poista
 5. Melkoinen laatikkoviljelmä, enpä ole hienompaa nähnyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Onhan siinä muutama lootallinen kasvamassa.

   Poista

Lähetä kommentti