Kasvutunnelin rakentaminen osa 1

Voi hyvänen aika miten onkaan pitänyt kiirettä. Kevät etenee hurjaa vauhtia ja tekemistä on niin paljon. Eikä tekoaikaa oikeastaan ole kuin viikonloppuisin...
Ensimmäinen tunneli lähes valmiina
Miehen kanssa päätettiin, että teemme 2 isompaa kasvutunnelia.  Kasvutunneli on edullisempi ja kevyempi tehdä kuin perinteinen kasvihuone. Periaatteessa "kiinteitä rakenteita" ei tarvita ja tunnelit voi halutessaan purkaa pois talveksi.
Mittailua ja suunnittelua
Kasvutunnelin hintaan vaikuttaa tietenkin  tunnelin koko (pituus ja leveys) sekä rakenne. Valmiit, ammattimaiseen viljelyyn tarkoitettut rakennelmat tehdään teräskaarista, mutta me tehdään edullisempi testiversio. Kaariiin käytetään sähkötöihin tarkoitettua 25mm PE-putkea.
Netti on muuten täynnä erilaisia ohjeita ja malleja joten valinnanvaraa ja vaihotehtoisia tekotapoja löytyy yllin kyllin!
Mutta ennen kuin kaaria päästiin asentamaan maapohja oli saatava kuntoon. Niin kuin jo aiemmissa postauksissa olen todennut, meidän pellot ovat olleet hoitamatta vuosikausia (yli kymmenen vuotta?). Maa olisi pitänyt kyntää viime syksyllä, tai siitä olisi pitänyt isolla koneella kuoria edes pintakerros pois...mutta ei. Me tehtiin toisin.
Tässä kuvassa ollaan jo pitkällä!
Mittasimme tarvittavan alan ja haravoin pinnalta irtonaisen materiaalin. Eli suomeksi haravoin heinän, koiranputken, vuohenputken ja muut talventörröttäjät aika kovinkin ottein ja kärräsin ne tunkiolle. Teen myöhemmin (lämpö)kompostin, mutta juuri nyt ei siihen ole aikaa.
Pintatyön jälkeen "möyhensin" maanpinnan talikolla. Talikon syvyyden verran kampesin maata (ja juuria ) löysemmälle. Pahimmista juuripaakuista ravistelin mullan "talteen", ja heitin juuret ja mättäät kottikärryyn pois vietäväksi.
Mullan seulontaa... pakko, sillä juuria on ihan älyttömästi!
Talikkokäsittelyn jälkeen pinta jyrsittiin. Näin jäljelle jäänyt juuriverkosto möyhentyi. Sen jälkeen haravoin uudestaan juuria jotka nekin kärräsin tunkiolle. Ja sama tehtiin vielä toiseen kertaan. Ensimmäisen kasvutunnelin alalta vein suurin piirtein 15 kärryllistä tavaraa. Päällimmäiseksi levitettiin pressut hidastamaan rikkakasvien  pintaanpääsymahdollisuutta.
Ensimmäiseen kasvutunneliin tehtiin kohopenkit. Kahteen penkkiin tehtiin lautareunat, keskimmäisiin kahteen ei. Penkkien pohjalle laitettiin pahvia, jonka päälle levitin palanutta hevosenlantaa, lehtipuiden haketta, kuivia puunlehtiä ja heinää ja viimeiseksi paksu kerros multaa.
Seuraavassa postauksessa tunneleiden rakentelu jatkuu...
Ja on muuten aika raskasta hommaa tämä talikkotyö - ainakin tällaiselle toimistotätille.

Kommentit

 1. Hieno kavutunneli ja varmasti ajaa saman asian, kuin kasvihuone!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti tämä toimii. Kyllä tällä ainakin kasvukautta saa jonkinverran pidennettyä :)

   Poista
 2. Upea kasvutunneli. Nyt olen vähän kateellinen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos :) Ei kannata olla, aika väkertäminen tässä oli ;)

   Poista
 3. Onpas upeaa jälkeä, saat olla ylpeä lopputuloksesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! No olen mä ehkä vähän :) Ekakerraksi tämä meni oikein hienosti.

   Poista
 4. Kyllä näyttää hyvältä! Meillä on kasvihuoneprojkti meneillään. Kasvihuoneesta tulee puoliksi kasvihuone, puoliksi huvimaja eli mitään kauhean suurimuotoista viljelyä ei ole tarkoitus aloittaa, vaan yrttejä, salaattia ja kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos :) Ooh, mä olen sanonut mun miehelle, että mä haluan orangeria--tyyppisen kasvihuoneen..."sitten joskus" :)
   Sellainen olisi ihana kun siellä voisi pitää pienimuotoisia juhlia tai ihan vaan istuskella ihmettelemässä maailmaa ja kasvien kasvamista. teidän kasvihuone kuulostaa juuri sellaiselta <3

   Poista
 5. Huuuh. Aikamoinen homma. Mutta niin se taitaa aina mennä, että ne pohjatyöt on kaikessa ne työläimmät. Ja samalla oleellisimmat, koska jos niitä ei tee kunnolla, kaikki muu on turhaa :). Tai ainakin kaiken joutuu tekemään uudestaan.

  Ihan parasta lihaskuntotreeniä samalla. Tsemppiääää :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti