Kasvutunnelin rakentaminen osa 2.

Edellisessä postauksessa taisin enimmäkseen höpötellä maan muokkauksesta ja pohjan tekemisestä...mutta nyt päästään varsinaiseen asiaan.
Homma aloitetiin mittaamalla ja merkitsemällä kulmat ja tarkastamalla linjat ristimitalla. Kulmatolpat lyötiin syvälle maahan, jotta rakenteesta tulisi tukeva. Tunnelin kehikkoon käytettiin lautoja joita meillä oli ennestään. Kehikko tehtiin, jotta muovi saatiin napakasti kiinni. Tunnelin voi halutessaan tehdä ilman puukehikkoakin - silloin kun on riittävän pitkästi muovia, niin sen voi ankkuroida "telttakoukuilla" maahan.
Kaaret laitettiin noin 1,2 m etäisyydelle toisistaan. Mittasimme raudoitustangoille oikeat kohdat ja nuijimme ne niin syvälle, että pinnan yläpuolelle jäi noin 30 cm. Tämän jälkeen sähköputkista tehdyt kaaret pujotettiin paikalleen. Jokainen kaari koostuu kolmesta 2 m pitkästä putkesta, jotka on liitetty toisiinsa.
Pehmustimme terävät kulmat, jottei muovi hankaudu rikki. Kasvihuonemuovi ostettiin ihan rautakaupasta... ja koska se oli määrämittaan (8mx6m) leikattua jouduimme myös käyttämään teippiä. Heh - miten lie toimii?!? Seuraavaan kasvutunneliin tilataan yhtenäinen muovi. Helpottaa kasaamista huomattavasti!
Muovi ruuvattiin rimojen väliin napakasti, lisäksi se pingoitettiin tiukemalle narulla. Tällä estetään muovin hakkaaminen ja läpättäminen tuulessa.
Meillä on oviaukot kummassakin päässä tunnelia. Näiden avulla saadaan lämpimällä säällä tehokas ilmanvaihto aikaiseksi. Oven yläosa on verkkoa sekä muovia. Eli läpiveto on jossakin määrin säädeltävissä. Ensi viikonloppuna ostetaan ja asennetaan pari sellaista tuuletusluukun "automatiikkahärpäkettä" jotka auttaa kuumuutta vastaan. Ne on kätevät olla olemassa kun itse ei olla paikalla. Ei tomaatit ihan tukehdu lämpöön.
Tässä on vielä hommat kesken...
Tomaatit on jo istutettu tunneliin. Ne oli pakko saada pois meidän olohuoneesta ja keittiöstä. Taimia taitaa olla noin 100 kpl, eli ihan riittävästi. ;)
Toivottavasti harso on riittävä suoja hallaa vastaan, sillä lämmitystä meillä ei tunnelissa ole.
Tunneli on kooltaan noin 3,6 m x 8 m. Toisesta tunnelista tulee suurin piirtein saman kokoinen. Joitakin rakennejuttuja muutetaan tähän rakentelukokemukseen perustuen - kerron niistä myöhemmin lisää.

Muutama huomio:
 • Meillä ei ole tietoa eikä kokemusta siitä miten tämä tunneli kestää Suomen talven. Siksi emme myöskään halunneet betonoida rakennelmaa kiinteäksi. Eikä ole ollenkaan varmaa, että tulevaisuudessa tunnelit ovat tässä mihin ne nyt on laitettu. 
 • Osa kaarista oli pakko laittaa eri etäisydelle kuin 1,2 m. Jouduimme soveltamaan, sillä meidän pelto on todella kivinen. Ne on isoja lohkareita, joita ei ilman traktoria/kauhakuormaajaa liikutella.
 Mukavaa viikkoa kaikille! Toivotaan sopivan lämmintä ja aurinkoista säätä! Hommat nimittäin jatkuu...

Kommentit

 1. Hyvältä näyttää. Niin se on että ensimmäinen on vähän niin kuin testiversio. Teillä ei varmaan ihan vielä omenapuut kuki vai kukkiiko, täällä ollaan aika lähellä jo, nuput jo. Hyvää viikkoa!

  VastaaPoista
 2. 100 tomaattia :D. Noooo, ehkä ne tosiaan piisaa :D.

  Hienolta näyttää! Kuinka korkea tuo tunneli on? Näyttää siltä, että sinne mahtuu seisomaan/kävelemään ihan normisti? Ainakin meikäläisten mitoilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei sitä voi testata pienesti ;) heh...
   Tunneli on keskikohdalta n. 2m, eli tällainen keskivertopitkä mahtuu ihan mukavasti liikuskelemaan siellä :)

   Poista
 3. Tulipas hyvä. Mä olen kauan haaveillut kasvihuoneesta, voishan se olla tuommonenkin.
  Osallistu kastehelmi arvontaan.
  Hyvää lauantai iltaa sulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin tulikin! Hämmästyttiin ihan itsekin - kun ei tällaista ole ennen rakennettu :)

   Poista
 4. Paljon hommaa, mutta hyvältä näyttää ja varmasti tulee myös toimimaan. Seuraan mielenkiinnolla Kivelän tekemisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hommaa kyllä riittää - vaan mielellään sitä tekee, se on niin mukavaa! Kiva että seuraat - enpä taida juuri mistään muusta tällä hetkellä kirjoittaa/puhuakaan!

   Poista
 5. Millä torjut niitä kaalikoita, mäntysuovallako? Minulla on muutama parsakaalintaimi hyvässä kasvussa, mutta nyt lehdissä on joitakin pieniä reikiä.......olisiko kaalikoi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaalikoita on nyt niin paljon, ettei mäntysuopa yksin riitä. Tiheä tuhohyönteisverkko päälle ja joka päiväinen silmämääräinen tarkastelu ja toukkien listiminen...
   Ja ne reiät on kaalikoin... Niitä on peevelin paljon :(

   Poista

Lähetä kommentti