Lisää lehtikaalia kasvamaan!

Koska kokeilukulttuuriin kannustetaan, ja ketterää toimintaa toitotetaan joka paikassa, niin kai sitä voi kokeilla mikrokokoisella maatilallakin?
Meillä oli meidän rivitalopihassa viime kesänä palmukaalia 6 taimea - ja hyvin tuottivat meidän tarpeet marraskuulle saakka. Nyt päätimme laittaa lehtikaalia vähän reilummin, tänne Kivelään. Valitsimme lajeiksi "Half Tall" ja palmukaalin. Lisäksi kokeillaan pientä alaa "Red Russian Kalea".
Tällä kertaa emme tehneet penkkejä pihaan, vaan navetan taakana sijaitsevalle pellolle. Sinne jyrsittiin 3 kpl 10 metriä pitkää ja 60 cm:n levyistä kohopenkkiä. Penkit talikoitiin ja haravoitiin useampaankin kertaan, jonka jälkeen ne kantattiin kunnolla ja peitettiin mansikkakankaalla. Kangas "kiinnitettiiin" mullalla ja kivillä käytäville.
Reiät taisivat tulla vähän liian tiheään ensimmäiseen kankaaseen.
Kankaaseen poltettiin reiät taimia varten kuumailmapuhaltimella. Polttamalla reiät eivät rispaannu käytössä, vaan pysyvät siistinä. Olisi meillä ollut rikkakasvien poltinkin, mutta meni se tällä puhaltimellakin näppärästi. Taimia ei riittänyt ihan joka kohtaan, joten penkin loppuosaan istutettiin siemeniä. Toivottavasti nekin nousevat!
Taimia taitaa olla sata kappaletta. Osa on oikein hyviä hyviä ja osa ahtaudesta hiukan kärsineitä :)
Penkkien päälle taivutettiin sähköputkista kaaret, joiden päälle viritettiin harso. Vesi joudutaan vielä kantamaan ämpäreillä ja kastelukannuilla pelloille, mutta viikonloppuna pitäisi kastelujärjestelmänkin olla paikallaan. 
Ja tästä eteenpäin me vaan jännitetään miten kaalien kanssa käy!

Kommentit

 1. Oi,kun olet viitseliäs.Onnea kasvukauteen :)

  VastaaPoista
 2. Vau mitä kasvatussysteemeitä! Nyt omat pikkuistutukset vaikuttaa ihan kääpiöiltä noihin verrattuna, noiden kanssahan on ihan omavarainen. Kiva lukea vinkkejä. Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kiitos. Mulla lähtee aina välillä lapasesta - teen täysillä tai sitten en ollenkaan. Omavaraisuus onkin yhtenä tavoitteena.:)

   Poista
 3. Voi lehtikaali on niin mun herkkuani. Jään odottamaan sun satoasi, että millainen siitä tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehtikaali on hyvää, ja nyt sitä tuleekin erityisen hyvin. Ja ihan luomuna!

   Poista
 4. Mahdottoman hieno systeemi! Miten olet pitänyt kirvat pois lehtikaaleista kun minulle niitä tulee aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kirvat eivät nyt ole vaivanneet, enemmän on ongelmaa kaalikoista. Ja niitä torjun pääasiallisesti verkoilla ja harsoilla. Niin, ja mäntysuopaliuoksella. Ja armottomalla kyttäämisellä :)

   Poista
 5. Ohhoh - teistähän on tullut varsinaisia maatilallisia =) Satoisaa kesää vain, ja kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, no kyllähän meistä vähän on sellaisia tullut. Satoa odetellen :)

   Poista

Lähetä kommentti