Anemia - jälleen kerran

Mun miehellä on "karhun verta" - Hb pysyttelee 160 paremmalla puolella koko ajan. Omani taas vaihtelee - vähän niin kuin sää - välillä se  on varsin matala (alle 100) ja toisinaan se on taas päälle 130.
Veriappelsiineissa on kivasti C-vitamiineja

Nyt se on matala, 111. Sen huomaa selkeästi omassa jaksamisessa, ja varsinkin treenatessa. Anemian oireita ovat mm. väsymys, huimauksen tunne ja hengenahdistus. Kaikki oireet löytyy ja ne ovat yhteneväiset omien veriarvojen kanssa. Oireet eivät ole tulleet äkillisesti, vaan ne ovat kehittyneet pidemmän ajan kuluessa.

Kävin pari viikkoa sitten perjantaina hakemassa lisärautaa apteekista. Vaan eipä ne tällä kertaa käyneetkään minulle. Tulin niistä aika tavalla kipeäksi. Kärvistelin 5 päivää ja totesin että ei kiitos. Nyt jotain muuta. Googlailin ja päädyin verilettuihin ja maksamakkaraan. Syön päivittäin 5-7 verilettua puolukoiden (tai mustaherukoiden) kanssa ja lisäksi juon lasillisen Berroccaa. Pyrin siihen, että edellisestä syömisestä ja juomisesta olisi mennyt ainakin 2 tuntia. Kuvittelen ainakin että se edesauttaa imeytymistä. Ja maksamakkaraa syön leivän päällisenä yhdistetynä paprikaan, ituihin ja pinaattiin.

Tämän kun yhdistää nykyiseen ruokavalioon, niin luulisi auttavan. Jospa ylenpalttinen hengästyminen ja puuskuttaminen näillä toimenpiteillä vähenisi, ja kunto alkaisi pikkasen nousta.
Kahvia ei käsittääkseni pitäisi juoda (liikaa) kun on anemia

Kontrollimittaus on parin-kolmen viikon päästä. Katsotaan sitten miten tämä verilettu-kuuri on vaikuttanut ja miten tästä sitten jatketaan eteenpäin.
Mukavaa alkavaa viikkoa kaikille!

Kommentit

 1. Toivottavasti raudan lisääminen ruokavalioon riittää ba lukema paranee. Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mä toivon että tämä auttaisi :) Kivaa viikkoa sinulle myös!

   Poista
 2. On olemassa myös muita valmisteita, kun obsidan mutta ruokavaliollakin voi arvoja parantaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan niitä, ja aika monia on tullut kokeiltua vuosien mittaan. Välillä ne toimii, välillä ei. Nyt kokeilen ensimmäistä kertaa ruokavaliota jossa on verta ja maksaa. :)

   Poista
 3. Mulla on pienestä asti ollut huono hemoglobiini, jota koitettiin epätoivoisesti korjata rautatableteilla. Nyt en ole rautaa aikoihin syönyt ja HB on OK, mutta päädyin kerran mittauttamaan varastoraudan määrän eli Ferritiini-arvon verikokeella, kun epäilin sen olevan matalalla (ilmenee mm. levottomina jalkoina). Mutta toisin kävi. Ferritiiniarvoni olikin ihan rutkasti koholla, joka ei ole ollenkaan hyvä juttu, vaan liika rauta voi kertyä maksaan, sydämeen tai keuhkoihin ja lamauttaa niiden toimintaa :(. Ja jos osa elimistä on ehtinyt tuhoutua, niitä ei enää voi korjata, mutta etenemisen voi pysäyttää sillä, että viikoittain poistetaan verta niinkauan, että ferritiiniarvo saadaan oikealle tolalle. Pitäisi taas mennä tarkistuttamaan se arvo ja mua jännittää ihan kamalasti. (En nyt yleensä näitä synkkiä tarinoita harrasta, mutta on muistissa tapaus, jossa tuttu nuori poika, jonka jatkuvaa anemiaa korjattiin juurikin lisäraudalla, kuoli 15-vuotiaana keuhkoihin kertyneeseen varastorautaan. Ja se vaan nyt kertakaikkiaan mua huolettaa, vaikka samalla olenkin kiitollinen siitä, että ihan tuurilla tulin mittauttaneeksi sen ferritiinin, että tiedän, mihin pitää varautua.)

  Anteeksi nyt tämä poikkeuksellinen vuodatus. Toivon, että sun olo kohenee, koska huimaus ja hengenahdistus on harvinaisen ikäviä. Tiedän kokemuksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. wuappaa! Aika hurja juttu! Surullista että noinkin voi käydä :(
   Mulla mitattiin kolmea eri asiaa kun hemoglobiinia tutkittiin, ja kaikki oli kyllä matalalla.
   Keho on kyllä niin monimutkainen kokonaisuus, että tosi varovainen pitää olla ettei elimistö mene sekaisin. Huh.

   Poista
 4. maksalaatikko puolukalla. oma hb putosi alle 100,lisäraudalla nousi 6kk aikana normiin,jonka jälkeen seurattiin vielä 3kk. kevennettyä liikuntaa & paljon lepoa.melko lyhyt kontrolli? minkälaiset treeniohjeet sait ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten en muistanut maksalaatikkoa? Sillä voisinkin korvata osan veriletuista...ne nimittäin alkaa tökkiä pikkuhiljaa.
   Tuo nyt on ensimmäinen kontrolli - katsotaan auttaako tuo ruokavalio, vai mitä sitten pitäisi tehdä. Liikuntamäärään ei puututtu, ainakaan vielä. Katsotaan nyt seuraavalla lääkäritapaamisella. :)

   Poista
 5. Minulla taas ollut aina tosi hyvä hemoglobiini, joten tiedän vain tosten kertomana miten tauti väsyttää...toivotaan, että saat hb nousemaan pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi sinua onnekasta! :)
   Eiköhän se tästä pikkuhiljaa lähde kohoamaan!

   Poista
 6. Mites nuo maksalaatikot ja maksapasteijat, niitähän ei yhteen aikaan suositeltu syömään kuin kerran viikossa A-vitamiinin takia. Olet varmaan kokeillut juotavia rautavalmisteita? Mä olen kuurin ottanut kerran viikossa ja ostanut pullollisen Kraubersaftia tai joku sen tyyppinen nimi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla menee maksamakkaraa pikkupötkö viikossa- en usko että se on kuolemaksi ;)
   On tullut kokeiltua juotaviakin valmisteita. Veriarvot ei niistä ole inahtanut mihinkään suuntaan. Joillakin ne toimii taas tosi hyvin! Tämä on tällaista kokeilua, että mikähän toimisi...
   Ensi viikolla tosiaan on kontrolli, ja toivon todellakin että positiivista kehitystä olisi nähtävissä :)

   Poista
  2. Myönnän, mäkin syön paljon maksamakkaraa ja -pasteijaa. Se vaan on niin namia :D. Samoin maksalaatikko, tosin luulen että olen maailmassa ainoa, joka siitä tykkää :D

   Poista
 7. Voi harmi tuota hb heittelyä. Itsellä ollut samaa ja alimmillaan oli 71 jolloin sitten jouduttiinkin verensiirtoon. Mutta siis toivottavasti sulla saataisiin arvot nousemaan ja kokeile persiljaa, taatelia ja pinaattia salaatissa, ei keittona.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti