Klassinen tapaus - rasitusastma

Rasitusastma - minullako?

Luulin, että minulla on järjettömän huono kunto (no on se kyllä sitäkin) mutta ei kyllä itselle tulllut mieleen että se voisi olla muutakin. No ok, anemian tiesin vaikuttavan hapenottokykyyn. Mutta että minulla on oikeasti rasitusastma?!?
slamball - pistää muuten kierroksia koneeseen!
Kävin työterveyslääkärillä Terveystalolla (ei mainos! Pakko kuitenkin mainita koska sain niin hyvää palvelua) jossa minut passitettiin ensin röntgeniin ja sen jälkeen keuhkosairauksien erikoislääkärille.  Erikoislääkäri oli loistava - kerrassaan uskomaton. 

Hän kävi läpi työterveyslääkärin lähetteen, kaikki puhallustestieni tulokset (PEF, spiroergo) ja arviot jonka pohjalta minut oli passitettu röntgeniin. Samalla kun hän kävi läpi tekstiä koneelta, hän suomensi minulle mitä mikäkin termi tarkoitti. Pyytämättä. Katsoimme myös röntgenkuvat yhdessä. Asiakaslähtöistä toimintaa - 10 pistettä tästä!  

Sen jälkeen hän kuunteli keuhkot ja sanoi että puhtaalta kuullostaa. Siinä kun istuin ilman paitaa lääkäri totesi että minulla on pieni rintakehä ja lisäksi selkä on aika "litteä" ja kaaret matalat, joten on ihme että sinne mahtuu tämänkään kokoiset mitkä minulla on.  Keuhkokapasiteettini on vain 70 % keskimääräisestä.  Että ilmankos mm. juokseminen on ikävää ja koko ajan tuntuu siltä että happi loppuu!
PEF-mittari (peak expiratory flow)
Kerroin hänelle harrastuksestani (crossfit) ja siitä miten happi ei vaan yksinkertaisesti riitä, miten saan yskänkohtauksia, ja että vettä pitää juoda koko ajan koska kurkkua kuivaa ja kutittaa. Hän pyysi kertomaan minkälaisissa tilanteissa on hankalinta ja kun kerroin hän huudahti -  "Klassinen tapaus! Rasitusastma!"

Rasitusastman hoito

Sain rasitusastmaan lääkityksen ja käskyn jatkaa liikuntaa. Rasitusastmaa hoidetaan parhaiten liikunnalla ja lääkityksellä yhdessä. Kummastakaan ei yksittäin ole apuja. Liikunnan avulla vahvistetaan ja ylläpidetään keuhkojen ja verenkierron toimintaa kun taas oireet saadaan lääkityksellä pidettyä kurissa.
Aina mukana 
Niinpä minulla on inhalaattori mukana salilla ja hönkäsen siitä lääkärin ohjeistuksen mukaan aina tarpeen mukaan. Ja mikä parasta - saan jatkaa Crossfit-harrastusta!
jyväskylä_crossfit
Crossfit saa jatkua!
Kiitos diagnosista kuuluu myös meidän salin Crossfit-valmentajille, jotka passittivat minut tutkimuksiin seurattuaan minun oireilua. He näkivät että hengen haukkominen ja yskä voivat olla muutakin kuin huonosta kunnosta johtuvaa. En olisi ikinä älynnyt itse mennä lääkäriin - eihän sinne hengästymisen ja huonon kunnon  takia tule mentyä!?!

Kommentit

 1. Avaava lääke on kyllä nopea apu rasituksesta johtuvaan köhään ja ahdistukseen.
  Hyvä, että sait diagnoosin ja apua. Parasta, että saat jatkaa sinulle rakasta harrastusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta :) Ei sitä kyllä hirvittävän usein tule otettua...jotenkin "pelottaa" ottaa sitä varmuuden vuoksi. Tämä kevät taitaa mennä harjoitellessa!
   Mukavia kevätpäiviä!

   Poista
 2. Autoimmuunisairaudet ja niiden taustat ovat moninaiset. En kuitenkaan malta olla kertomatta että itse sairastin juurikin rasitusastmaa (lapsuudesta asti eli yli 20 vuotta tauotta) mutta se hävisi kokonaan kun lopetin vehnän (ja lisätyn sokerin) syömisen. On ollut nyt yli viisi vuotta poissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. OK, hienoa, että sait selville syyn ja pääsit eroon ikävästä vaivasta. Nuo autoimmunisairaudet on kyllä kinkkisiä ja monimutkaisia hoidettavia. Tosi hyvä kun ruokavalio auttaa.
   Mukavaa kevättä :)

   Poista
 3. Sama vaiva ja lääke täälläkin! Pitkään kesti, ennen kuin tajusin, että ei VOI oikeasti olla normaalia hengästyä niin paljon liikkumisen aikana. Kun sain avaavan lääkkeen, niin johan alkoi helpottaa :)
  Hyvä, että sullekin löytyi apu! Huomattavasti kivempaa liikkua, kun henki kulkee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Minäkin mietin että miten ihmeessä mä aina vaan hengästyn niin älyttömästi - että eikö se ikinä helpota?!? Mutten olisi kyllä mitenkään ymmärtänyt mennä lääkäriin asiasta - mä vaan ajattelin että intensiteetti nousee koko ajan, ja siksi olen niin hengästynyt.
   Kivoja kevätpäiviä!

   Poista
 4. Mulla todettiin sydämen läppävika. Elämäni ekat 30v olin se kaveripiirin/kodin laiskimus, jolle hien mukana tulee huono olo.
  Hengästytti, huippasi, syke miljoonissa...
  Laiskuuteni vuoksi minusta tuli sairaanhoitaja. Ei minusta ollut ruumiilliseen työhön.

  Nelikymppisennä pääsin/jouduin sydänläppäleikkaukseen ja laiskuuteni hävivi leikkuupöydälle. Nykyään jaksan pyöräillä kotikylällä, sen loivan viidenkilsan ylämäen ilman happitaukoja.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti