keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Pakasteen tyhjennystä

Pakasteen tyhjennys on hyvä aloittaa viimeistään näin keväällä - siis jos sitä ei aiemmin ole saanut aikaiseksi. Minulla on paha tapa säästellä esimerkiksi marjoja syksyllä - etteivät ne sitten loppuisi liian aikaisin. Ja keväällä tulee sitten kiire käyttää niitä, ennen kuin uusien satokausi alkaa.
punaisia ja mustia herukoita
Meillä on aika paljon herukkapensaita, joten herukoita löytyy pakkasesta. Niitä on käytetty leivonnassa sekä mehuissa ja smootheissa. Mutta kyllä niistä tulee tosi hyvää hilloakin. Se hillo minkä teen ei ole makeaa, vaan enemmänkin kirpakkaa - mutta ihan tajuttoman hyvää jos tykkää sellaisesta pikkasen äkäisen makuisesta.
marjat ja sokeri kattilassa
Herukkahillo 
0,8 l punaherukoita (pakaste)
4 dl sokeria (tai vähemmän)
Laita pakastemarjat kattilaan ja kaada sokeri päälle. Yleensä annan marjojen sulaa noin tunnin ajan ennen keittämistä. 
Kuumenna marjat ja sokeri kiehuvaksi, ja anna kiehua kymmenisen minuuttia välillä sekoittaen. Kuori pinnalta vaahto lusikalla. Anna hillon jäähtyä 20 minuuttia ja sekoita välillä. 
Kuumenna haluamasi puhdas lasiastia ja kansi. Kaada hilloa astiaan ja sulje kansi tiukasti. Kippaa astia ylösalaisin ja anna jäähtyä. Säilytä jääkaapissa. 
muista kuumentaa lasiastiat ennen tölkittämistä!
Jos et tykkää siemenistä hillossa niin kiehauta marjat ilman sokeria ensin, paseeraa seos (purista esimerkiksi siivilän läpi), lisää sokeri ja kiehauta seos niin että sokeri on kunnolla sulanut.  Ja sitten tölkität.
Tämä on tosi kivan makuista esimerkiksi luonnonjogurtin ja banaanien kanssa. Tai banaanilettujen tai pannarin kanssa. Ja tosi hyvää tämä on tuorepuurossa! Tämä ei ole kovin säilyvä hillo. Teen mieluummin pienempiä hilloannoksia, niin sokerin määrää saa säädeltyä pienemmäksi.  Jääkaapissa tämä kyllä säilyy helposti parisen kuukautta, ellei se tule syötyä nopeammin! Meillä tämän kokoinen annos kestää 1-2 viikkoa, jonka jälkeen onkin tehtävä uusi erä. 
jääkaappiin menossa
Mitenkäs teillä? Onko marjoja vielä pakastimessa? Ja jos on, niin tuleeko keitettyä hilloja?

8 kommenttia:

  1. Paei rasiaa löytyy enää punaherukkaa ja muutama pussi paloiteltua raparperia.
    Viinimarjahillon kuuluukin olla vähän ärpäkkää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Mieluummin pikkasen kirpakka hillo kuin pelkkää sokerimössöä. :)

      Poista
  2. Mulle käy just päinvastoin, eli olen syönyt pakastimen tyhjäksi marjoista viimeistään lokakuussa, vaikka kuinka muka toppuuttelen :). Puolustaudun sillä, että meillä on pieni pakastin ja perheessä kuitenkin muitakin kuin marjansyöjiä, vaikka olenkin koittanut vallata itselleni eniten alaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Mä jemmaan ja jemmaan, ja keväällä tulee sitten kiire marjojen kanssa. Tänä vuonna meillä onkin ollut enemmän pakasteita kun ostettiin sellainen lisäpakastin maalle. Satoa kun tuli enemmän kuin aavistettiinkaan :D

      Poista
  3. Vielä on vähän jäljellä, ei paljon. Isäntä on tänä talvena ahkerasti tehnyt aamuiksi tuorepuuroa, siihen on mennyt paljon marjoja, mutta herukoita vielä jonkun verran löytyy, joten tätä hilloa voisi kyllä kokeilla....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä veikkaan, että viimeiset marjat syödään ehkä toukokuussa. Sitten ollaankin kaupan armoilla.
      Herukkahillo on yllättävän hyvää nimenomaan puurojenkanssa. Ja itse olen juuri tuorepuuroihin lisännyt sitä makua tuomaan. :)

      Poista
  4. Meillä on herukoita vaikka kuinka pakkasessa, mutta ne ei oikein maistu sellaisenaan kenelläkään. Tai ei ainakaan niin kauan, kun on jotain muuta tarjolla :) Hillot menevät huonosti kaupaksi, joten jotain muuta on keksittävä. Neidille teen kyllä vispipuuroa.

    Muut marjat alkaakin olla syötynä. Mustikoita saattaa vielä löytyä, vadelmat on ihan slut. Harmi, sillä vadelma on ihan parasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punaherukoista tehty vispipuuro on mun mielestä parempaa kuin puolukoista tehtynä. :)
      Onhan nuo sellaisenaan vähän äkäisen makuisia, mutta esim. mustaherukat käy kyllä smootheihin hyvin.
      Vadelmat on kyllä ihania, varsinkin villivadelmat. Ne maistuu kyllä ihanasti kesälle. Niitä on vielä muutama litra jäljellä, mutta lakat on meillä ihan loppu. Tai ehkä on vielä 1 litra. En ole varma.
      Mukavaa viikonloppua!

      Poista