Marjojen hyvät ominaisuudet

Tähän aikaan vuodesta kannustan kyllä kaikkia marjastamaan. Kannattaa kerätä sekä metsä- että  puutarhamarjoja mahdollisimman monipuolisesti. Suositusten mukaan päivässä pitäisi syödä pari desiä marjoja. Tämä tarkoittaa, että kutakin ihmistä kohti pitäisi pakastimeen saada vähintään n. 60-70 litraa näitä herkkuja jotta olisi vuoden tarpeet. Aikamoinen määrä, eikös?

 • Marjat kannattaa syödä tuoreena aina kun voi.  Ja pakastaa riittävästi loppuaikaa ajatellen. Marjat on ihania smootheina, puuron lisäkkeenä tai sellaisenaan välipalana. Jälkkäreissä, rahkassa, letttujen kanssa, jäätelön kanssa, kastikkeena -  mahdollisuuksia on monia.

Marjoissa on valinnanvaraa

Ja onhan näissä valinnanvaraa, eli ei tarvitse yrittää täyttää pakastinta vain yhdellä lajilla. Mieleeni tulee ainakin puolukat, mustikat, variksenmarjat, mansikat, eriväriset herukat, karpalot, lakat, karviaiset ja vadelmat.
Itse tykkään mustaherukasta tai puolukasta eniten smootheissa. Kaurapuuron ja raejuuston kanssa syön mieluiten mansikoita ja mustikoita. Ja jogurttiin tykkään laittaa lakkoja ja vadelmia. Muttei aina näin, vaan vaihtelen ja kokeilen erilaisia yhdistelmiä.

Hyviä syitä syödä marjoja

Pippa Laukan kirjassa Hyvinvoiva Nainen oli lueteltu 12 hyvää syytä syödä marjoja.
1. Ehkäisevät haitallisten suolistobakteerien kasvua
2. Ehkäisevät maksan rasvoittumista
3. Estävät flunssa ja influenssa viruksen toimintaa
4. Ylläpitävät sydänterveyttä
5. Ylläpitävät verisuonten terveyttä
6. Estävät syöpäsolujen kasvua
7. Hillitsevät tulehdsusvälittäjäaineiden muodostumista
8. Ehkäisevät ikääntymiseen liittyviä muutoksia muistissa, tiedollisisssa ja älyllisisssä, sekä motorisissa toiminnosiisa
9. Ne auttavat helikobakteerin häätöhoidossa
10. Lievittävät limakalvo-oireita
11. Ehkäisevät aikuistyypin diabetesta
12. Ehkäisevät virtsatietulehduksia
Eikös nämä kaikki ole hyviä ja päteviä syitä sisällyttää marjat ruokavalioon?

Marjat talteen

Joten mars marjametsään. Marjastuksessa on otettavissa tuplahyöty. Saat kerättyä marjat pakastimeen ja lisäksi saat hyötyliikuntaa raikkaassa ulkoilmassa. Ja jos et pääse metsään, niin hae marjat torilta. Ja jos et hae torilta, niin nappaa kaupan pakastealtaasta kulloinkin tarvitsemasi määrä. Pääasia on, että niitä muistaa syödä!
Muistathan että kotimaisia marjoja on turvallista syödä sellaisenaan, joten suosi kotimaista. Ja kun itse kerää niin taatusti tietää mistä se on hankittu.

Keräättekö marjat itse vai ostatteko kaupasta tai torilta? Ja mikä on lempparimarja? Siis jos vain yhden saisi valita? Minä varmaankin valitsisin mustaherukan.

Kommentit

 1. Punaviinimarjaa jo löytyykin pakkasedta, mustikkaa ja puolukkaa pitäisi vielä saada pakkaseen.

  VastaaPoista
 2. Minä tykkään eniten vadelmista ja mustikoista sekä tuoreena että pakasteena ja mies
  taas puolukoista ja hilloista l.lakoista.Kaikkia marjoja tulee kuitenkin kerättyä talveksi ja aina tuntuu, että ne loppuu kesken.
  -AM

  VastaaPoista

Lähetä kommentti