Ne pienet päivittäiset valinnat

Olen onnekas, sillä olen perusterve. Minulla ei ole mitään sairauksia, vammoja tai kremppoja jotka haittaisivat elämää. Uskon, että oikeita valintoja tekemällä voi edesauttaa omaa hyvinvointia ja jopa estää tiettyjä sairauksia, väsymystä ja vaikkapa huonoa tunkkaista oloa.
Kun aloitin säännöllisen liikkumisen noin vuosi sitten niin ihan aidosti ja oikeasti luulin että olen kohtuullisessa kunnossa. Ja olinhan tietyllä tapaa, sillä ylipainoa ei juurikaan ollut, olin sopusuhtainen (vaatekoko 40), jaksoin kävellä pitkiäkin matkoja, mutta mutta... Karmaiseva totuus iski syksyn ensimmäisillä Crossfit-tunneilla. Olin jotenkin tuudittautunut siihen oletukseen, että kun liikuin tosi paljon kymmenen vuotta aiemmin, niin kunto jotenkin mystisesti pysyisi hyvänä ilman sen kummempaa ponnistelua. Hah - kuinka väärässä olinkaan!
jos kohta vähän nostaisi...
Nyt vuoden säännöllisen liikkumisen jälkeen voin ehkä sanoa, että olen kohtuullisessa kunnossa ikäisekseni. Mutta kunnon ylläpito vaatii säännöllistä huomiota ja työtä sen eteen. Stä ei saa ilmaiseksi. Siksi olen sitoutunut siihen, että liikun kolme kertaa viikossa. Se on  minimi. Ja kaksi lepopäivää pitää olla viikossa. Näiden rajojen (ja oman jaksamisen) puitteissa saan heilua niin paljon tai vähän kuin mihin fiilistä riittää ja miltä kropassa tuntuu.
Joinakin päivinä kävelen salille (3,5km) teen tunnin treenin ja  kävelen takaisin kotiin, joten liikuntasessiolle tulee pituutta 2,5h. Ja toisina päivinä saatan tehdä 40 minuutin kuntopiirin, tai käydä 5 km lenkin eikä sitten muuta.
smoothie - helppo välipala
Syön terveellisesti - siis katson mitä syön. Tämän kesän ja syksyn ruokakokeilujen aikana on yhä selvemmäksi tullut se, että jokapäiväiset valinnat vaikuttavat elämän ja unen laatuun. Kun syön paljon (erilaisia) kasviksia, juon riittävästi vettä ja syön proteiinia kohtuullisesti niin kroppa toimii oikein. Ruuan on oltava mahdollisimman puhdasta, siis lisäaineetonta, oikeaa ruokaa. Voin syödä periaatteessa mitä vaan - mutta vain välillä. Perusruoka on oltava "oikeaa" ja kunnollista. Tavallisia vihanneksia, ruisleipää, kaurapuuroa, marjoja, hedelmiä,  lihaa, kalaa, kanaa (ilman marinadeja) eikä liian vahvasti maustettuja. Näistä ainakin mun elimistö tykkää.
jonkinmoinen lounas
Minulla on krooninen migreeni, ja siihen estolääkitys, jotta kohtaus ei pääsisi yllättämään. Pelkkä estolääkitys ei yksinään riitä, vaan joudun tekemään aika paljon (hyviä) valintoja jotta pysyn terveenä ja toimintakykyisenä. Minulle ei sovi salmiakki (olenkohan viimeisen vuoden aikana syönyt yhden tai kaksi) eikä alkoholi - tai no, voin silloin tällöin juoda lasillisen valkoviiniä, tai pienen oluen...mutta suurempi määrä aiheuttaa jo järjettömän migreenin useaksi päiväksi. Samoin mun on pakko syödä säännöllisesti ja juoda vettä riittävästi ettei pää tule kipeäksi. Valintoja siis.

Olen todennut että tarvitsen pitkät yöunet. Ja mieluiten niin, että menen nukkumaan viimeistään kello 23. Yöunen on oltava 7-8 tuntia. Liian lyhyet unet tuntuu päässä jomotuksena, samoin kuin liian pitkätkin. Säännöllinen elämäntapa ja oikea rytmi - niillä minä pysyn käynnissä.
Silti en koe että elämäni olisi rajoitettua. Se on mitä se on. Jos haluan voida hyvin ja pysyä toimintakykyisenä niin tästä koneesta on pidettävä huolta. Eikä sitä tee kukaan muu kuin minä itse. Joskus tuntuu siltä, että ihmiset pitävät paljon parempaa huolta vaikkapa autostaan, kuin itsestään. En ymmärrä. Itsensä kanssahan sitä on koko elämän, ei auton ;)
välillä vähän kahvia koneeseen
Ihmisillä on oikeus (ja ehkäpä velvollisuuskin?) pitää huolta ja hoitaa itseään niin, että pysyy kunnossa. Ei se (oikeasti) paljoa vaadi. On niin paljon asioita joilla voi edistää omaa terveyttään ja oloaan.  Ilman että homma lähtee lapasesta ja vedetään asiat äärimmäisyyksiin.

 • Oikea puhdas ruoka
 • Riittävä veden juonti
 • Ulkoilu ja liikunta
 • Riittävä uni ja sen laatu

Siinäpä ne! Tylsät ja yksinkertaiset päivittäiset valinnat.
Omilla valinnoilla ja päätöksillä voi vaikuttaa aika pitkälle elämän laatuun ja omaan hyvinvointiin. Vai mitä mieltä olette?

Kommentit

 1. Näinhän se on! Pitäisi itsekin "viilata" omia elämäntapoja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Riittää kun aloittaa viilaamisen tai tekee yhden muutoksen kerrallaan. Muutokset voi olla muuten aika "rankkoja" vetää läpi.

   Poista
 2. Onpa sulla kiva blogi :) Löysin tänne ihan sattumalta (Jennyn blogin kautta) ja heti teki mieli lukea kaikki sun kirjoitukset! Tänne tulen varmasti vielä uudestaan, kirjoitat tosi paljon teemoista, joita itse parhaillani pyörittelen mielessäni (ja vähän bloginkin puolella).

  Kivaa viikonloppua sulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emma. :)
   Teemat taitavat pyöriä vähän kaikilla mielessä. Ne kun liittyvät niin tiivisti elämään ja terveyteen.
   Mukavaa lokakuun jatkoa sinulle!

   Poista
 3. Mulle tulee aina täällä sellanen hyvä tunne, kun kirjoitat niin jämäkästi ihan niistä samoista asioista, jotka kuuluu myös mun jokapäiväiseen elämään (paitsi lihaskuntotreeni on jäänyt taas kesällä ihan retuperälle, kun aika menee golfkentällä, enkä malta olla sieltä pois ennenkuin menee kiinni), mutta jotka moni muu aina tuomitsee "kärsimykseksi" tai "itsensä rääkkäämiseksi" tai "niuhottamiseksi" tai mitä negatiivista milloinkin. Siinä on vaikea todistella, että jos ihan OIKEASTI sattumoisin tykkää ruuasta, josta tulee hyvä ja energinen olo, tai jos ihan OIKEASTI tykkää liikkua, niin saisko ihan vaan olla oma itsensä ilman että aina tarvii puolustautua. Täällä saa, joten kiitos siitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Annukka <3
   Mä en varmaan osaa kirjoittaa muuta kuin "jämäkästi" - olen niin yksoikonen ja totinen :)
   Se on muuten kummaa, kun niin monet luulevat että omat valinnat ovat kärsimystä, rääkkäystä tai masokismia. Mä ainakin syön, liikun ja elän näin, koska mulle tulee tästä hyvä olo sekä psyykkisesti että fyysisesti. Onhan ne valintoja, mutta eikös "ne toisetkin tavat" ole valintoja?!? Jos niitä valintoja alkaisi kyseenalaistamaan, niin heti olet terveysnatsi.
   Mukavaa lokakuun jatkoa sinulle Annukka - ja tsemppiä, ei sun tarvii puolustella!

   Poista
 4. Näin omallakin kohdalla käy,että kuulee kommentteja:miten sää viitsit noin monta kertaa käydä salilla/jumpassa, onko sulla ollenkaan vapaata, sinä se jaksat kulkea jne.Omia valintojahan ne on,että pysyy kunnossa ja jaksaa, varsinkin kun ei ole enää niin nuori.Omasta halusta haluaa pitää huolta itsestään ja päättää mitä syö.
  -AM

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin. Oma halu pitää huolta itsestään ja syömisestään on oma valinta. Sitä saa käydä just niin monta kertaa salilla kun tuntuu hyvältä. Ja varsinkin tässä iässä näkee tosi hyvin sen tekeekö jotain, vai jättääkö tekemättä. Tai syökö jotain, vai jättääkö syömättä.
   Mukavaa syksyn jatkoa! :)

   Poista

Lähetä kommentti