Hyvä etäpäivän leipä

Leivän leipominen on helppoa ja mukavaa hommaa. Ja tämän leivän tekeminen on erityisen palkitsevaa. Aktiivista tekemistä on noin 5 minuuttia, mutta valmistuminen vie kokonaisuudessaan nelisen tuntia.

Eli paikalla pitää olla, mutta taikinan nousun aikana (ja taitteluiden välissä) on aikaa tehdä muutakin - voit katsoa Netflixiä, lukea kirjaa, pestä pyykkiä tms. Ja jos on kotitoimistopäivä, niin tämän voi kyllä tehdä ilman huonoa omaatuntoa työpäivän aikanakin!

Tällä ohjeella tein leipää tosi usein muutama vuosi sitten. Sen jälkeen siirryin juureen leivottuihin leipiin joita tein myös paljon.  Muutama viikko sitten muistin tämän taitteluleivän ja se nousi jälleen viikonloppu- ja iltapalasuosikiksi! Kokeilkaapa miten helposti tulee hyvää!

Tällä ohjeella tulee yksi leipä.
  • 10g tuoretta hiivaa
  • 300g kylmää vettä
  • 250g vehnäjauhoja
  • 130g spelttijauhoja
  • 6-9g suolaa
Taikinan teko:
Liuota hiiva ja suola veteen. Tämän jälkeen lisäät jauhot ja sekoitat kunnolla. Anna taikinan levätä peitettynä 30 minuuttia.

Vaiheet:
(Puolen tunnin päästä) kastele käsi,  ota taikinan reunasta kiinni ja "taita" se keskelle taikinaa. Ota seuraavasta "kulmasta" kiinni ja taita keskelle ja jatka näin kunnes olet taitellut koko taikinan. Peitä ja anna levätä 30 minuuttia.
Taikinaa "kulmasta kiinni ja taitos keskelle :)
Toista taittelu ja anna levätä 30 minuuttia, jonka jälkeen taittelet vielä kerran ja annat levätä tunnin.

Eli:

  • 30 min lepo -> 1. taittelu
  • 30 min lepo -> 2. taittelu
  • 30 min lepo -> 3. taittelu
  • 60 min lepo
Viimeisen taittelun jälkeen muotoilet taikinan leiväksi.
Kaada taikina jauhotetulle leivinpaperille ja venytä taikina varovaisesti suorakaiteen muotoon, josta taitat pitkät sivut keskelle.
"suorakaiteen"muotoisen taikinan pitkät sivut käännetään keskelle

  • Anna taikinan nousta jauhotetulla leivinpaperilla "taitos" alaspäin vaikkapa leivinliinalla peitettynä
  • Nyt laita uuni + pelti lämpenemään 250 astetta
  • Anna leivän nousta noin tunnin, jonka jälkeen otat kuuman pellin uunista ja pyöräytät/kierität leivän pellille ja laitat sen kuumaan uuniin.

taiteltu taikina on noussut ja on valmis paistettavaksi
Avaa luukkua ja päästä ylimääräiset höyryt 15 minuutin jälkeen uunista. Tuuleta uunia n. 5 min välein kunnes leipä on paistunut. Siihen menee noin puoli tuntia. Jos leivän pinta tummuu liikaa, niin voit laskea lämpötilaa silloin kun haluat.
Leipää ei kannata leikata heti uunista otettuna (niin kuin tässä olen tehnyt). On hyvä antaa leivän jäähtyä hieman.

  • Anna leivän jäähtyä ritilällä.

ÄLÄ säilytä leipää muovipussissa. Muuten menetät leivän rapean ja herkullisen kuoren. Parasta on säilyttää se vaikkapa leivinliinalla peitettynä.

Tämä leipä maistuu hyvälle sekä lämpimänä, että seuraavana päivänä...jos sitä jää.


Ohje on sovellus Martin Johanssonin Enklare bröd kirjan Vila och vika-menetelmästä.

Kommentit

  1. Oi miten hyvältä näyttää. En olekaan hetkeen leiponut leipää, enemmän on tullut noita herkkuja tehtyä. Leipä tosin on ihan parasta herkkua ja varsinkin tuoreena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotona tehty leipä on hyvää...ja vielä kun se on helppotekoista, niin sitä on kiva leipoakin!

      Poista

Lähetä kommentti