Ekopaasto alkoi eilen

Ekopaasto.fi sivulla kysytään "Miten sinä olet valmis paastoamaan ympäristön puolesta?" Siellä kehoitetaan "etsimään tapoja muuttaa elämää niin, että on mukana hillitsemässä ilmastonmuutosta." Ekopaasto kestää 10.2.-27.3., eli 7 viikkoa. Blogiystäväni Lady of the Mess on kirjoittanut tyhjentävästi Ekopaastosta blogissaan, kas täällä. Olen edellisinä vuosina ihaillut hänen paastoamistaan. Sen verran on hänen kirjoitukset jääneet takaraivoon kolkuttelemaan, että päätin lähteä mukaan.

Minulle tämä on ensimmäinen paasto ikinä. Ajatus siitä, että "kärsii" pitkän ajan ei oikein ole kiehtonut.  Mutta tämä on hyvä tapa karsia turhia asioita pois omasta elämästä. Mainio pointti on fokus ympäristöasioissa. Eli lähtökohtaisesti tämä ei ole vain minuun liittyvä asia, vaan  myös tärkeä ja kiltti ympäristöteko. Tiedostan kyllä, että "lipsumisen paikkoja" on - vaan mitäpä tuosta - jos se olisi liian helppoa, niin eihän sitä tarvitsisi edes yrittääkään.

Itse ajattelin välttää punaista lihaa paaston aikana. Enkä kyllä ajatellut syöväni juuri kanaakaan. Kalankin rajoitan yhteen kertaan viikossa. Sanoin mun miehelle, että tässä on oiva syy tyhjentää pakastin.

Suosin tietoisesti kotimaista ruokaa. Ymmärrän kyllä että jonkin verran joudun tukeutumaan  tuontiin, mutta koitan pitää painopisteen kotimaisissa elintarvikkeissa.  Ihan niin kuin teen muutenkin, mutta olen vaan vielä tarkempi valinnoissa. Uskon että kestävästi lähituotettu on parempi kuin kaukaa tuotu luomu - mutta tähänkin löytyy poikkeuksia, tottakai!

Ja kyllä ajattelin muutenkin välttää kaikkea ylimääräistä. En osta höpöhöpö-leivonnaisia enkä turhia karkkeja. Muut oli tipattomalla tammikuun ajan, mutta itse "säästin" mun tipattoman tähän 7 viikon jaksolle. :)

Parhaani mukaan otan ilon irti työmatkakävelystä: kolmen kilometrin matka suuntaansa on juuri sopiva ilmastoteko ja hyötyliikuntapätkä minulle! Kummasti sitä on talven aikana lipsunut autolla kulkemiseen - tekosyynä kylmä ja pimeä. Tänään ja eilen oli syynä kaatosade, mutta hei, Ekopaastossakin voi pitää järjen päässä.
Tykkään paaston ajatuksesta.  "Elämä yksinkertaistuu: syödään erilailla, hidastetaan vauhtia ja hiljennytään." Tästä taitaisi olla hyötyä aika monelle, eikös?

Kommentit

 1. Tsemppiä paaston pitoon.
  Oikein ihanaa perjantaita ja tulevaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - tsemppiä tarvitaan! Kivaa viikkoa sinulle!

   Poista
 2. Aika hyvältä kuulostaa. Toivottavasti onnistut tavoitteessasi! Pidän peukkuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Eka paasto - saa nähdä minkälainen kokemus tulee olemaan.

   Poista
 3. Hienoja ajatuksia! Tsemppiä Annu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Minusta EkoPaasto on kiva yhteisöllinen juttu. Mukavasti modernisoitu vanha kristillinen tapa.

   Poista
 4. Hieno juttu annu!!!

  täällä mietin kuumeisesti tämän paaston aloittamista, koska nyt tämä liittyy enemmän ruokaan! ehkäpä minäkin! Tsemppiä annu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Ja hienoa, sinä lähdit mukaan myöskin!!!

   Poista
 5. Todella moni on nyt tässäpaastossa mukana ja se on hienoa. Itse en vielä mutta kummasti alkaa ajatus houkuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kiehtonut jo aiemmin - ja nyt tuli lähdettyä tähän mukaan. Voihan tämän aloittaa keskenkin, tässä on niin hieno ajatus <3

   Poista
 6. Voi miten ilahduin kun kerroit, että sinäkin aloitat paaston! Ja Ekopaaston hienoimpia puolia on se, että siitä voi tehdä omannäköisensä - ja kenties muuttaa pysyvästikin joitakin tottumuksiaan! Varo vaan - niin on minullekin käynyt;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle kun olet aiempina vuosina kertonut paastosta. Mä nimittäin ajattelin ennen että se on jotakin kovin "juhlallista" ja "ihmeellistä". Mutta tässähän on niin hieno ajatus takana - ja parasta on se että tämän voi tehdä omanlaiseksi. <3

   Poista

Lähetä kommentti