Savusaunasta kesäsauna osa 1.

Kivelässä tarvitaan sauna

Kivelän tilalla on pieni, huonokuntoinen savusauna. Tarina kertoo, että siellä saunomisen lisäksi on savustettu joulun aikaan kinkkuja.
saunan remppa ulkoapäin.

Säilyttämiseen johtaneet syyt

Päärakennuksessa oleva sähkösauna purettiin pois ja tilalle valmistuu isompi suihkutila sekä "pyykkitupa+varasto. Totuuden nimissä oleminen ja eläminen Kivelässä vaatii sekä kunnon pesutiloja että säilytystiloja. Mutta sähkösauna ole mikään must-juttu meille, ainakaan silloin kun ollaan maalla.
Navettarakennuksessa on/oli myös sauna, joka alun alkaen piti laittaa kuntoon jo tänä kesänä. Lähempi tarkastelu osoitti, että siitä tulee niin mittava projekti, että siirsimme kunnostuksen suosiolla ainakin vuodella eteenpäin.
Vanhaa, kaunista harmaata pintaa
Näkymä saunakammarin ikkunasta pihaan
Kolmantena vaihtoehtona oli aitan takana ja puiden siimeksessä, piilossa oleva vanha savusauna. Ensisilmäyksellä se näytti siltä, että tilataan kauhakuormaaja paikalle ja hökkeli pistetään nurin. Onneksi emme olleet hätäisiä tässä asiassa! Itse löylyhuone on nimittäin hirsirakenteinen, ja sitä on myöhemmin laajennettu lautarakenteisella saunakammarilla. Neliöitä löylyhuoneessa on reilut 10, ja saunakammarissa suurin piirtein toinen mokoma. Hirsikehikko oli jonkin verran painunut ja osiltaan myös lahonnut. Muutamat hirret oli suorastaan säälittävässä kunnossa, mutta suurin osa oli ehjiä.

Remontin ensivaiheet - purkaminen

Sisukset purettiin kokonaan. Lauteet, vanhat penkit, hyllyt ja muu irtoroju vietiin pois. Samoin hajonnut kiuas ja siinä ollet kivet nostettiin ulos. Osa kivistä käytetään uudelleen terassin teossa, ja osa menee maantäytteeksi.
Kiuas palasina saunan edessä
Tässä on lattialankut poistettu ja maapohjaan puhdistus meneillään.
Saunakammarin lattia purettiin. Lankut oli niin hyvässä kunnossa, että ne päätettiin säilyttää. Ensin ne kuitenkin numeroitiin, jonka jälkeen ne puhdistettiin, hiottiin ja öljyttiin. Lattian alla oleva maapohja tyhjennettiin kaikesta rojusta (peltiä, vanhoja pulloja, valurautaisia työkalujen osia, roskia, vanhoja  rikkinäisiä muoviastioita) - huh...
Kuva on löylyhuoneesta pukuhuoneeseen päin
Saunan katto on purettu ja huonokuntoinen hirsi on näkyvissä
Myös katto piti pudottaa alas. Laudoitus oli todella huonossa kunnossa, ihan haperoa. Lisäksi eristeenä oli käytetty turvetta, paperia ja hiekkaa. Siinä vesi oli vuosien saatossa muhittanut ja lahottanut ylimpiä seinähirsiä. Vaurioita oli kahdessa ylimmässä hirsikierroksessa. Osa hirsistä vaihdettiin kokonaan, ja osaan tehtiin pintapaikkaus. Samoja kunnostuksia jouduttiin tekemään pariin muuhunkin kohtaan seinissä.
Pullistuneen seinän ulko- ja sisäpuolelle asennettiin parrut, joiden avulla seinää kiristettiin suoremmaksi.
Seinää jouduttiin oikomaan pikkasen, se kun oli jonkin verran pullistunut. Mutta muutoin raamit saunan tekoon alkaa olla kunnossa. Ja homma jatkuu...

Kommentit

 1. Mielenkiintoista. Hyvä että ette purkaneet pois. Tulee komia sauna, odotan miten remppa jatkuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kyllähän tuosta kelpo kesäsauna saadaan aikaiseksi!

   Poista
 2. Ei ihme ettet ehdi blogia päivittää... Olette työmyyriä!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh... aika kuluu kyllä enemmän ulkotöisä ja remonttia tehden- jotenkin ei illalla ole enää virtaa blogia päivittää. Instaan saa onneksi pitkin päivää laitettua kuvia ja lyhyitä tekstejä.

   Poista
 3. Hienoa, miten pyritte säästämään mahdollisimman paljon alkuperäistä rakennusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, tarkoitus on tehdä vanhaa säästäen. Muttei me museoita rakennella - modernisoidaan kun tarve vaatii, ja tehdään vanhoilla tavoilla aina kun pystyy.

   Poista
 4. Onpa mielenkiintoinen saunaprojekti. Vähän samanoloinen sauna oli mummolassa. Muistoja tulvii mieleen. Rakastan vanhoja rakennuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä me pähkäiltiin pitkään, että mikähän saunoist oikeasti kunnostetaan... Mielestäni tehtiin oikea päätös. :)
   Vanhat rakennukset on kivoja kun ne pidetään kunnossa.

   Poista

Lähetä kommentti