Mitä kasvutunneleihin kuuluu?

Kivelän etupihaa - ja mun "testialue" :)

En ole viherpeukalo

Olen saanut pidettyä 2 oliivipuuta hengissä neljä vuotta. Kesällä 2015 kasvatin ensimmäistä kertaa elämässä tomaatteja, olikohan niitä 4 taimea terassilla ruukussa. Ja laitoin muutaman lehtikaalinkin, ja oli pikkasen rucolaa. Muutoin olen kasvien massamurhaaja - oikeasti. Ja nyt minulla on pari kasvutunnelia ja aika paljon taimia ihan taivasallakin.
Kuva viime kesältä. Tomaatteja tuli muutama kymmenen, suurin osa raakoja. Kesäkurpitsoja ei tullut yhtäkään, lehtikaalia riitti vielä marraskuussakin - mutta viime vuonna ei ollutkaan kaalikoita!
Herrat (sankarit!) Jean Martin Fortier ja Curtis Stone  saivat kuitenkin minut vakuutettua siitä, että tavistumpelokin voi onnistua kasvattamisessa! Talven, kevään ja kesän aikana olen lukenut satoja tunteja kirjoja, artikkeleita ja blogeja pientilatuotannosta. Olen katsonut hurjat määrät eri kasvattajien vlogeja aiheesta. Ja oppinut hurjasti! (mitään muuta en sitten olekaan lukenut tai katsonut - siinä mun vapaa-aika! heh!) 

Pikapäivitys kasvutunneleiden tilanteesta

Tässä kuvassa ensimmäistä rakennetaan 13.5.2016. Taidettiin kiinnittää muovia.
Kasvihuoneet, tai oikeastaan tunnelit rakennettiin toukokuussa. Rakentamisesta kerrotaan täällä ja täällä. Ensimmäinen saatiin pystyyn toukokuun puolessa välissä ja toinen touko-kesäkuun vaihteessa.  Taimet oli kuitenkin laitettu kasvamaan niin, että ne olisi pitänyt saada jo toukokuun alkupuolella vietyä tunneleihin.
Tältä näytti ykkösessä, kun sovittelin tomaatteja penkkeihin. Kuvittelin ihan tosissani että taimet on väljästi ja että ne mahtuvat.
Tässä seison samassa kohdassa kun mistä alla oleva kuva on otettu
En noudattanut etäisyysohjeita, koska a) en uskonut niitä ja b) minulla ei ollut kokemusta. (ja ne taimet oli niin pieniä!)
Nooh, tältä näyttää nyt!  Jeps, tiedän. Olisi pitänyt uskoa! Käytävistä tuli mahdottomia viidakoita liikkua.

No entäpä kakkonen?
Se valmistui tosiaan 3 viikkoa myöhemmin, ja siiä on huomattavasti matalammat penkit. Sinne olin suunnitellut laittavani vain paprikat, munakoisot ja kurkut. Toisin kävi. Tomaatin taimia tuli niin paljon, että jouduin laittamaan niitäkin kakkoseen. (En voinut tuhota niitä - se olisi tuntunut öööö-murhalta!?!?) Lisäksi kesäkurpitsan taimiakin piti laittaa kasvihuoneeseen. Sitten sinne tuli vielä papuja, salaattia, porkkanoita, punajuuria, yrttejä...
Ja nyt siellä näyttää tältä! Homma aika hyvin hallussa. Tilanne on parempi kuin ykköstunnelissa, vaikkakin tomaatit on vallanneet neljäsosan tämänkin alasta.

Mitä on tehtävissä?

Kovaa riipimistä ainakin. Tomaattien alimmat lehdet on karsittu pois. Sitä tein pikkuhiljaa alkukesästä, ja ainakin viikoittain tarkastan, ettei sieltä uutta pukkaa. Pyrin siihen, että runko on "puhdas" alimpaan tomaattiterttuun saakka.
Varkaita, tai niinkuin itse sanon "kainaloisia" poistan muutaman kerran viikossa. Kun taimet oli pieniä en millään "raaskinut" ottaa niitä...ajattelin (ohjeista huolimatta) että ne saa jäädä....kuka nyt nättiä vihreää kasvia haluaa nipistellä? Joo ei. Ne pitää poistaa. Heti.  Ylimääräiset varret imevät ihan turhaan energiaa päätaimen tomaattien kasvulta.
Kaikki taimet on latvottu, eli niiden latva on katkaistu. Tämänkin tein kahteen kertaan. Ensimmäisellä kerralla otin niin ylhäältä kuin pystyin, kun ajattelin että "säästän" taimea. Höpönlöpö, ei se niin toimi. Nyt taimet on katkaistu sellaiselta korkeudelta, että kuhunkin taimeen jäi 4-6 tomaattiterttua / kukintoa tuottamaan satoa. Olen lukenut, että jos niitä jättää liikaa, niin taimelta ei liikene riittävästä voimaa tehdä hedelmää valmiiksi ja kypsyttää satoa.
Huomiona vielä, että meidän kasvihuoneet on lämmittämättömiä, joten lämpötila- (ja kosteus) vaihtelut on suuria. Päivä ei enää pitene, ja illat ja yöt viilenee syksyä kohti. Latvomisen tein sillä ajatuksella, että mieluummin otan vähemmän kypsiä tomaatteja talteen, kuin järkyttävän määrän raakileita ja nuupahtaneita tomaatin kukkia, joilla ei sitten tee mitään.
Onneksi on kasvutunnelit... Sää on ollut välillä aika hurja. Kate suojaa kovalta sateelta ja pikkasen kylmältäkin :)
Mitä luultavimmin riivin rungoista vielä tänään 1/3 lehdistä pois. Haluan, että ilmavirta ja valo pääsee paremmin tomaateille. (Lisäksi ylimääräinen kosteus pitäisi saada pois) Ja nyt sitten pidetään vaan peukkuja että sato alkaa kypsyä...

Tähän mennessä opittua:

 • Suunnittele, aikatauluta ja tee itsellesi kunnon työohjeet. Ja sitten kerrot arvioimasi /suunnittelemasi työajan kahdella JA pudotat puolet suunnitelluista töistä pois. 
  • ihmisillä on aina taipumus yliarvioida omat kyvyt ja aliarvioda töihin menevä aika. 
 • Ainakin ensikertalaisena kannattaa noudatta ohjeita. Ei niitä ole turhaan tehty. "Joku" on jo kokeillut, ja syystä tai toisesta päätynyt ohjeistukseen. (mm. siemenpussien ohjeet, hyötykasviyhdistys, puutarhablogit jne)
  • olisi muuten kiva kun kerrottaisi MIKSI joku asia pitää tehdä tietyllä tavalla. Olen siinä mielessä itsepäinen, että jos en saa kunnollsta syytä tietylle tekemiselle, niin kyseenalaistan, ja teen niin kuin haluan... 
  • No älä kuitenkaan ihan kaikkia ohjeita usko....
 • Älä ahnehdi taimimäärän kanssa - joudut pulaan. Onhan ne pieniä siemeninä ja sirkkataimina, mutta niistä voi kasvaa pari-kolme metriä korkeita "monstereita", jotka leviää ja roikkuu joka suuntaan. 
  • Joudut hävittämään kasveja. Älä tee turhaa työtä. Älä laita niitä edes siemenestä kasvamaan!
 • Tyhjässä kasvihuoneessa käytävä näyttää huomattavasti leveämmältä kuin täydessä. 40-50cm leveä käytävä ei riitä jos kasvit on leveitä ja korkeita.
 • Tämä on kivointa mitä tiedän!
  • Jos haluat olla päivän onnellinen, juo itsesi humalaan. Jos haluat olla vuoden onnellinen, mene naimisiin. Jos haluat olla koko elämän onnellinen, aloita puutarhanhoito. *kiinalainen sananlasku*

Trial-Error

Sellaista tämä mun kasvien kasvattaminen on. Kokeilen ja opin. Ensi vuonna osaan jo tuhat kertaa paremmin tämän tomaattiasian. Ja ihan varmasti opin ensi kesänä tuhat uutta juttua :)
kaalikoi - vihollinen #1! Se roikale ansaitsee oman postauksensa...
Mä lähden kiskomaan ylös viimeisiä kaalikoin syömiä lehtikaaleja. Iso käsi muuten kaikille luonnonmukaisesti ruokaa kasvattaville - hitsi teette tärkeää ja hienoa työtä! Ihan varmasti Suomen kovimpia tyyppejä! 
Tässä on Elli-tätiltä peritty perunalajike. Sellainen vanha perunamaatiainen 40-luvulta, sinivioletti tai musta väriltään. <3  
Ihanaa heinäkuun jatkoa kaikille! 

Kommentit

 1. Läste din kommentar om Turex på Skillnadens Trädgård! Om du kontaktar någon kålodlare som odlar ekologiskt så kan du säkert få köpa en mindre mängd Turex därifrån :) Det har jag gjort och på så sätt fått behålla min grönkål!
  /Jenny

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tack snälla Jenny! Nu ska jag börja googla och försöka hitta någon. Ha en fin fortsättning på sommaren!

   Poista
 2. Pitääpä minunkin varmaan katkaista tomaateista latvoja lyhyemmäksi, että jaksavat kypsyttää raakileet valmiiksi. Kukkiakaan en ole raaskinut poistaa yhtään, mutta lehtiä ja alimmaisia oksia olen poistanut massoittain. Ei sitä keväällä aavistanut että taimet kasvavat noin suuriksi, kun ei aikaisemmin ole noita kasvattanut. Ensi vuonna sitten ollaan taas vähän viisaampia :)

  VastaaPoista
 3. Mitä saunalle kuuluu?

  VastaaPoista

Lähetä kommentti