Päivitys Kivelästä osa 1.

Pitkästä aikaa kirjoitus Kivelästä. Siellä on tullut vietettyä suurin osa ajasta, vaikkei sitä blogista ehkä huomaakaan. Tämä on ollut elämäni paras kevät ja kesä, ihan totta! Ikinä en ole ollut näin onnellinen ja iloinen työntäyteisistä päivistä. Parasta on sateet ja aurinko, kasvun ihme ja kaikki se kaunis ja ihana syötävä, jota me saadaan kasvattaa.
Kaikkia näitä ihanuuksia saan kasvattaa <3
Tällä hetkellä meillä on 3 kasvutunnelia, joista 2 on vanhoja itsetehtyjä (viimevuodelta). Niistä löytyy juttua Kasvutunnelin rakentaminen osa 1 ja osa 2 sekä Mitä kasvutunneleihin kuluu - postaus.  
Kaikki penkkien väliset käytävät ja kasvutunneleiden ympäristöt katetaan puuhakkeella
Toisessa pienemmässä kasvatettiin varhaissatoa, kuten porkkanoita ja pinaattia, jotka kylvin maalis-huhtikuussa. Kun tunneli sai muovit päälleen laitoin sinne lisää vihanneksia kasvamaan, kuten retiisiä, tilliä ja erilaisia salaatteja.  Sitä mukaan kun korjasin satoa siirsin tunneliin paprikantaimet, kurkkuja ja yrttejä, mataliin maapenkkeihin laitoin korianteria, herneitä ja lisää salaattia sekä retiisiä. Ja hyvin on kasvanut!
Tomaatteja tulee tänäkin vuonna runsaasti
Toiseen pienen kasvutunnelin olen varannut pelkästään tomaateille. Lajikkeita taitaa olla 8 erilaista. Testaan mitkä ovat satoisia ja hyvänmakuisia. Ja jälleen kerran huomasin, että taimia on liikaa ja tilaa liian vähän. Onneksi ensi vuotta varten on tuo isompi tunneli!
ison tunnelin kasausprojekti
Suurin tunneli, joka on kooltaan 120 m2, saatiin pystytettyä kesäkuussa. Se tapahtui hieman myöhempään kuin oli suunniteltu sillä hankala maapohja hidasti työtä merkittävästi. (Meillä on niitä kiviä!) 
Meillä on möyrinyt sekä iso että pieni kaivinkone. Tässä tasoitetaan  ison tunnelin pohjaa
Isossa tunnelissa on tällä hetkellä vesimelonia, kurkkua ja kesäkurpitsaa.  Lisäksi se toimii taimitarhana ulosistutettaville vihanneksille. Kasvutunneli on mainio paikka kasvattaa ja karaista taimia ulosistutettavaksi. Ensikesänä se saadaan tehokkaaseen tuotantokäyttöön, ja tätä silmälläpitäen penkitys on hyvässä vauhdissa.
riihipelto - tässä kasvoi  risua, pajua, heinää, puskaa ja käsivarren paksuista puuta 
Ulkona kasvatuspinta-alaa on työstetty ja / tai penkitetty lähes 5000 neliötä. Me joudutaan tekemään paljon maanparannustöitä, jotta pellot ja penkit olisi kunnossa ensi vuotta varten.  Kuten olen aiemmin kertonut, tila on ollut autiona vähintään sen 20 vuotta, joten pellot kasvavat vaikka ja mitä. Mullassa on kunnon siemenpankki jemmattuna mm. jättiputkineen, maitohorsmineen ja vadelma-risukkoineen. Huh.
Yläpeltoa
Yläpellolle olemme valmistelleet penkkejä ensi vuotta varten. Tällä hetkellä siellä on käytössä kymmenisen penkkiä (n. 0,5x10m) joissa kasvaa sipulia, porkkanaa, lehtikaalia, salaattia, kesäkurpitsaa ja kukkia.
Etupiha kesäkuun alkupuolella
Suuri osa meidän vihanneksista kasvaa etupihan keittiöpuutarhassa. Siinähän meillä oli viime kesänä mansikkakangas ja sen päällä laatikkoviljelmä. Sen näkee täältä. Lisäksi tehtiin uusia penkkejä sekä vanhojen viereen että taakse. Enimmäkseen näissä uusissa kasvaa herneitä, papuja ja kukkia.  Pienten kasvutunneleiden takse on raivattu lisäalaa ensi kevään istutuksia varten.
Etupiha heinäkuussa . (Verkko on jänisten vuoksi)
Täältäkin jouduttiin kaivinkoneella poistamaan kiviä ja raapimaan päällimmäistä maakerrosta pois. Nyt sinne on levitetty mansikkakangasta suojaksi. Syksymmällä se penkitetään, lannoitetaan ja peitetään odottamaan kevättä.
4.6.2017 saimme retiisiä, pinaattia ja raparperia omasta maasta
Kuten arvata saattaa, tarkoituksena on saada tästä elanto ensi satokaudella. Kunnianhimoisena tavoitteena oli, että me saisimme myynnin rullaamaan kunnolla jo tänä kesänä, mutta eihän kaikki mene kuin Strömsössä ;) . Satoa myytäväksi asti tulee olemaaan kesäkuusta marraskuulle vuonna 2018. Silloin olemme ehtineet kehittää mm. viikkokassiperiaatteen ja myyntikanavat kuntoon. Ja tietenkin tuotannon rullaamaan tehokkaasti.

Joten työ jatkuu, vaikkei se täällä blogissa näykään. Koko kevät ja kesä on olleet kiireistä (ja hauskaa!) aikaa, ja niin tulee olemaan alkusyksykin. On niin paljon tehtävää  ja tietenkin on niin runsaasti satoa korjattavana talven varalle että tylsää ei ehdi olemaan.
Ihanat lehtikaalit <3
Koitan saada viikonlopun aikana pienen päivityksen Kivelän talosta ja mitä sinne kuuluu.
Palaan asiaan. Nyt ihanaa tulevaa viikonloppua kaikille!

Kommentit

  1. Wau mitä kaikkea kivaa olette saaneetkaan Kivelässä aikaan.
    T:mari

    VastaaPoista

Lähetä kommentti