Ei makeaa, kiitos

Tämä tuli taas opittua kantapään kautta.
Vaikka ikää on jo riittämiin, niin jotenkin sitä ei vaan meinaa uskoa - mutta nyt riitti minulle.
Esimerkiksi tämä on hyväksi minulle - siis vihreä smoothie
Joulusuklaa, vai onkohan se joku "Winter edition suklaa" - siis se Fazerin ihana, missä on mantelia ja karpaloa. Ostin itsenäisyyspäiväksi yhden. Kauniina ajatuksena oli, että paloittelen sen kippoon kaikille herkuksi. Ei siinä niin käynyt. Söin sen yksin jo edellisenä iltana. Kokonaan. Enkä voinut sille mitään. Siihen tuli sellainen "himo" , jolle en voinut mitään.
Pohjaton suklaamonsteri otti vallan ja menetin itsehillinnän kokonaan... *huokaus*


Mitä tapahtui?

Päätin ensin että syön rivin. Tai no okei, kaksi riviä. Menin istumaan nojatuoliin. Nousin melkein heti ylös ja hain vielä yhden rivin. Tai siis, otin kaksi riviä kun kuitenkin olin keittiössä. Taitoin lopun käärepaperin tiukasti suklaan ympärille ja "päätin" että muut saa syödä loput. En sanonut kuitenkaan muille että suklaata on. Haahuilin taas hetken päästä keittiöön ja pistin rivin suuhun, kahtena palana.  Kävin makkarista kirjan ja ajattelen että oikeastaan lukiessa voisi syödä rivin. No ei. Paloittelin loput suklaasta kippoon ja otin kipon tyytyväisenä nojatuoliin mukaan. Ja kas näin: levy tuhottu alta tunnissa.
Sopiva kahvinaposteltava minulle: taatelit ja mantelit
Voi pojat mikä päänsärky siitä tulikaan yön aikana! Otin aamulla sekä migreenilääkkeet että ibuprofeenia. Kävin ulkona pitkällä lenkillä, söin kaurapuuroa ja ruisleipää. Join vettä. Nukuin. Lepäsin. Olin pimeässä. Mikään ei auttanut. Pää oli kipeä koko päivän. Ja seuraavan yön, ja päivän ja vielä yön... Se pään juiliminen ja jyskytys oli jotain ylimaallisen kovaa.

Opinko mitään?

Onnetonta kun on niin kovasti makean perään. Mutta ei tässä nyt auta. Parempi vaan uskoa, että tumma suklaa PIENINÄ määrinä on ok. Ei muu.
Yksi tai kaksi palaa tummaa suklaata on ok - ei övereitä
Minun on parempi olla ottamatta sitä yhtäkään palaa tätä vaaleaa herkkua. Joten en enää syö ihania maitosuklaita. Yhtään. Syön vaan tummaa, yli 70%. Sen kanssa osaan säännöstellä, eikä ikinä tule övereitä. Eikä näin ollen päänsärkyäkään. Itse aiheutettu paha olo ja kipu on oma vika ja silkkaa typeryyttä. Johan sain luovuttua salmiakista, joten nyt on vuorossa nuo vaaleat suklaat. Mutta että saisin vielä  hirvittävän sokerikrapulan tulevaisuudessa, omaa tyhmyyttäni - ei kiitos. Ei enää. Ei minulle.

Onko fyysinen suklaa/sokeripäänsärky/krapula muuten yleinen? Tiedän, että mun isälle tulee myös suklaasta (sokerista) pää kipeäksi, mutta tuleeko esimerkiksi teille lukijoille?

Kommentit

  1. SUklaahan on yksi yleisin migreenin laukaisija....mutta ei minulla. Migreenin iskettyä on PAKKO saada suklaata...ihan hirveä suklaanhimo iskee. Ja tämä on siis ihan totta.
    Mutta kyllähän minulle muutekin käy useinkin noin, kun sinulle kävi....otan vielä tämän palan...ja tuon ja tuon...ja sitten onkin levy loppu...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se on joillekin paha migreenin laukaisija. Muistaakseni joskus oli joku tutkimus jossa makean himo / suklaan himo on ensioire migreenistä, eli se ei olisikaan laukaisija vain oire tulevasta migreenistä. Oli miten oli, suklaan kanssa ainakin minun on oltava tosi varovainen. Ja varsinkin vältettävä sen ahmimista - sillä sitähän tuo koko levyn syöminen oli. *huoh*

      Poista
  2. Jep mulle noin käy lähes väistämättä, jos erehdyn ostamaan levyn. Eli ei nälkäisenä kauppaan eikä suklaata vieraille, niin on itsekin turvassa :D Pääkivulle en ole herkkä, sitä ei tule, mutta mahdoton väsymys tulee maitosuklaasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi onnekasta kun et saa päänsärkyä siitä!
      Mun tyttö pystyy syömään suklaata palan kerrallaan, ja säästelee sitä jääkaapissa ilman mitään sen kummempaa ongelmaa - ei ole ainakaan minulta perinyt tätä "taitoa". Mä pystyn kyllä olemaan syömättä jos se ei ole minun levy. Tai jos en ota sitä ensimmäistä palaa... ja joskus pystyn syömään vain rivin. Mutta tosi harvoin :)

      Poista
  3. Jos yksin söisin koko levyn, niin varmasti olisi vatsa kovalla ja kipeä. Päänsärkyä saan lakusta. Vähempi parempi kaiken makean kanssa! Onneksi sitä ei samoja määriä enää pystykään syömään kuin nuorempana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lakritsaa ja salmiakkia olen vältellyt jo pidempään, sillä niistä humahtaa pää heti kipeäksi. Aika kurjaa, sillä salmiakki on mun ihan ehdoton lempparikarkki. En uskalla syödä sitä kuin ehkä kerran-kaksi vuodessa. Ja silloinkin yhden tai kaksi palaa, ei enempää. Se tömähtää muuten heti otsaan ja se on niin kamala kipu, etten todellakaan halua sitä. huh!

      Poista
  4. Maitosuklaahimo on niin tuttua. Välillä pystyn pitämään suklaahimon kurissa ja tyydyn yhteen tai kahteen palaan ruuan jälkeen. Mutta sen vastapainoksi tulee noita levy kerralla -hetkiä. Päänsärkyä en saa, mutta ihan kamalan paha olo siitä tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, parempi vaan jättää maitosuklaa muiden ostettavaksi. Mun ei sitä ole järkeä kantaa kotiin, kun en voi sitä syödä - vaikka se onkin ihan huippu hyvää <3 Tumma suklaa on siitä hyvä että se on helppo säännöstellä - eikä sitä edes tee mieli kuin se pala, tai korkeintaan kaksi.

      Poista
  5. Ihan mielenkiinnosta - oletko kokeillut ns. sokerittomia suklaita? Jos ongelma on juuri maitosuklaan korkea sokeripitoisuus, voisi kuvitella, että stevialla tms. makeutettu suklaa ei aiheuttaisi päänsärkyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka :) Ei ole tullut kokeiltua. Mä ajattelin että jos tuolla tummalla suklaalla nyt mennään eteenpäin. Etuna siinä on se, että sitä tosiaankin tulee syötyä vain vähän kerralla. Ja pieni levy riittää melkein 2 viikkoa :) Eikä se edes satu päähän!

      Poista
  6. Voi ei ! Kuulostaa kamalalta ja niin tunnistan itseni vuosia sitten. Onneksi opettelin tästä tavasta pois, nykyisin en pysty enää syömään koko levyä, kaksi riviä on maksimi. Usein kuitenkin syön makean nälkään juuri taateleita, viikunoita tai pähkinöitä. Olen oppinut pitämään myös raakasuklaasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi tuota maitosuklaata ei ole juurikaan tullut syötyä tänä vuonna. Muutama levy on mennyt kokonaisuudessaan meidän perheessä. Eikä nyt mene edes sitä määrää kun vaihdoin kokonaan tummaan. Raakasuklaa on hyvää, samoin itsetehdyt pallerot/patukat joihin tulee mm. erilaisia pähkinöitä ja siemeniä.

      Poista

Lähetä kommentti