Kirjasto aina mukana

Yhteistyö: BookBeat

On muuten kiva kun taskussa voi pitää mukana omaa pienoiskirjastoa. Voin kuunnella (tai lukea) kirjaa aina silloin kun minulle sopii. Valinnanvapautta parhaimmillaan.

BookBeat sovelluksesta löytyy tosi iso määrä erilaisia kirjoja. Eniten olen kuunnellut dekkareita, hömppälömppä romaaneja ja elämänkertoja.

On tosi kiva, kun valinnanvaraa on niin paljon, tuhansia nimikkeitä. Ja on muuten huisin mukavaa, kun kirjat voi sekä lukea tai kuunnella suomen lisäksi myös englanniksi ja ruotsiksi. Valikoima on suuri jos haluaa pitää kielitaitoa helposti yllä. Hyöty ja huvi samalla kertaa siis.
Aivan kuten minulla on yöpöydällä samanaikaisesti useampi kirja luettavana, niin myös BookBeatissa on useampi äänikirja kesken. Ne löytyy helposti kun olen tallentanut ne "Oma kirjahylly"-valikon alle. Ja sieltä sitten valitsee fiiliksen mukaan jatkaako dekkarin, rakkauslällyn vai elämänkerran parissa.

Kuuntelemani kirjat näet blogini välilehdeltä Lukemiset ja leffat.  Äänikirjat olen merkannut kirjan nimen perään (ä). Ihan mukava määrä niitä on kertynyt tämän puolen vuoden kuuntelukokemuksen aikana. :)

Suosittelen

Muutama kirja on kolahtanut ja kovaa. Kummatkin kirjat (Myrkky ja Keisari Aarnio) jotka liittyvät Jari Aarnion caseen saivat minut hämmennyksiin. Vaikka olen aina suhtautunut "tutkivaan journalismiin" tietyllä varauksella, niin täytyy sanoa että tämän jälkeen kyseenalaistan jossakin määrin journalistien motiivit. Eikä tämä tarkoita sitä, että pitäisin Aarniota syyttömänä mihinkään. Mutta mielenkiintoista oli kuulla kummankin puolen versio asiasta.

Pippa Laukan Hyvinvoiva nainen on varmasti paras terveyteen ja hyvinvointiin keskittyvä kirja jonka olen lukenut. Ja siihen olen kyllä palannut useasti ensimmäisen kerran jälkeenkin.


Margaret Atwoodin Orjattaresi pisti melkein polvilleen. Niin vahva kuvaus fundamentalistisesta, naisvastaisesta, alistavasta yhteiskunnasta, että kuuntelu piti pätkiä lyhyempiin jaksoihin, niin ahdistavalta se tuntui välillä. Mutta suosittelen kyllä kirjaa, ehdoitta.

Satu Rämön kirjat (Islantilainen voittaa aina ja Unelmahommissa, jonka kirjoitti yhdessä Hanne Valtarin kanssa) on mukaansatempaavia ja hauskoja kirjoja. Eri aiheista, mutta yhtäkaikki. Suosittelen vaikkei oman yrityksen perustaminen, tai Islanti ei kiinnostaisikaan. Näihin kirjoihin kannattaa kyllä silti tarttua. Rämön kieli on sujuvaa ja hauskaa, ja jutut mielenkiintoisia.

Palanderin ja Karalahden kirjat, joissa kuvataan elämää urheilun pyörteissä. En yleensä pidä urheilijoista kertovista kirjoista, mutta nämä kummatkin yllättivät iloisesti. Mukaansatempaavia ja otteessaan pitäviä. Palanderin kirjassa (Kalle - Suoraa puhetta) pidin varsinkin siitä, kun hän oman elämänsä lisäksi raotti verhoa myös valmennus ja lajiliittoon päin.

Eläköön valinnanvapaus

On muuten tosi kiva, kun Bookbeatin valikoima laajenee säännöllisesti uusilla kirjoilla. On paljon kirjoja, joita olen yrittänyt kuunnella (tai lukea) mutta en vaan pääse kiinni juoneen, kieleen tai tarina ei vaan nappaa. Ja on muuten pari kertaa käynyt niinkin, että kirjassa en ole päässyt alkua pidemmälle, kun lukijan ääni ei vaan ole ollut omaan korvaan sopiva. Muutaman kirjan olen kuunnellut itsepäisesti loppuun, vaikka eniten olisi tehnyt mieli lopettaa kesken. Tästä esimerkkinä Dan Brownin Alku; olin niin iloinen kun se loppui! Samoin kummatkin David Lagercrantzin kirjat olivat pelkkää kidutusta ja tervanjuontia minulle. Eikä Gillian Flynnin Kiltti tyttö vakuuttanut minua niin, että tarttuisin häneltä toiseen kirjaan.  Onneksi ei ole pakko lukea ja kuunnella sellaista josta ei pidä!
En juurikaan lukenut dekkareita ennen Bookbeatia. Ne eivät aiemmin kiinnostaneet minua, enkä tiedä olisiko niitä tullut esimerkiksi pokkareina ostettua. Enkä ennen edes harkinnut Nesbøn kirjaan tarttumista, mutta niin vaan olen tainnut kuunnella jokaisen Harrry Holen. Niitä oli kiva kuunnella maalla töitä tehdessä, lenkillä ja ylipäänsä ulkona puuhatessa.


Jussi Adler-Olsenin dekkarit on  t o d e l l a  hyviä. Tarinat on hienosti rakennettuja ja kirjojen henkilöt mielenkiintoisia. Kirjoista puuttuu se silmitön (ja sadistinen) väkivalta, joka tällä hetkellä on "vähän liian pop" niin monissa muissa poliisiromaanissaa.  Kirjojen lukija onloistava  Stefan Sauk ja on ehkä paras kaikista joita on tullut kuunneltua.

Olen tosi usein yrittänyt lukea Mika Waltarin Sinuhe,egyptiläisen, siinä koskaan onnistumatta. Se on aina tuntunut tylsältä ja unettavalta. Ilokseni huomasin, että se on saatavana äänikirjana, ja ajattelinkin kokeilla jos sen jaksaisi tahkota läpi kuunnellen! Yritän ainakin.
Luettavien listaan olen merkannut "Bli bäst med mental träning", jonka on kirjoittanut Erik Bertrand Larsen. Ja taidanpa napata samalta kirjailijalta myös "Helvetesveckan". Mutta luulen, että nämä luen padiltä sitten joululomalla. Puhelimen näyttö on liian pieni kirjaa varten - vaikka lukulasit onkin.

*  *  *

Oletko vielä kokeillut BookBeatia? Jos et, niin nappaa tämä testattavaksi kuukauden ajaksi. Kas tässä linkki. Tämä ei velvoita sinua mihinkään, mutta saat koko laajan kirjaston kokeiltavaksesi kuukauden ajalle ilmaiseksi. Kuuntele ja lue niin paljon kuin haluat kuukauden ajan. Jos olet lähdössä lomamatkalle, niin lataa haluamasi kirjat kännykkään lähtiessä ja nauti kirjat haluamllasi tavalla lomalla. 

Kommentit